Opinió

Guerra d'economistes

Es pot discutir si l'Estat dóna tres,
cinc o deu bufetades a Catalunya

Ja es veia a venir! El Círculo Ecuestre, una associació barcelonina que no està agermanada ni amb l'esquerra política, ni amb el catalanisme radical, ha organitzat un acte per parlar demà, dia 5, sobre El mite fiscal: raons per un debat. El títol és simplement provocatiu. Els ponents són quatre: un catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, nascut a Gijón, tot i que amb residència a Catalunya des de fa anys; un altre, de la Universitat de Castilla-la Mancha; un tercer, de la d'Oviedo i un quart de la universitat madrilenya Rey Juan Carlos.

Tinc amics, coneguts i saludats entre els membres del Círculo. Els que presentaran l'acte figuren en la primera categoria. Temo, però –i m'agradaria equivocar-me–, que han buscat uns ponents que pretenen donar arguments en contra dels que defensem que Catalunya pateix un dèficit fiscal injust i insuportable. Com que conec la seva bona fe, els adverteixo que, si fan aquest plantejament i els mitjans de comunicació es fan ressò de l'acte, aconseguiran donar uns quants vots més als partits sobiranistes.

La necessitat d'un nou pacte fiscal té una majoria absoluta al Parlament de Catalunya, entre els economistes catalans i entre l'opinió popular. Els primers i els segons saben, amb xifres, que l'administració central maltracta Catalunya. Els tercers (l'opinió popular) no tenen coneixements tècnics, però s'adonen d'aquest maltractament: només cal llegir els diaris i viatjar una mica per Catalunya i fora de Catalunya, però sense sortir de l'Estat. El president Mas va anar a Madrid a veure el president espanyol, Mariano Rajoy; a demanar-li en nom del Parlament –no pas del seu partit– un gest per rectificar la situació actual, i li van tancar la porta.

Sé molt bé que l'economia no és una ciència exacta i que totes les xifres són discutibles, així que, segons els sistemes i els criteris que apliquis, el dèficit es més gran o no tan gran. També sé que les darreres balances fiscals que el govern espanyol ha publicat (xifres oficials) són les que corresponen al 2005, i es van oferir després de fortes pressions d'Antoni Castells, llavors conseller d'Economia. Si no les han posat al dia, és perquè no volen ensenyar les vergonyes.

Si el Círculo Ecuestre vol fer un debat de debò, que celebri un altre acte per parlar del mateix tema, i convidi l'esmentat Antoni Castells, l'actual conseller Andreu Mas-Colell o a una vintena de prestigiosos economistes catalans, els noms dels quals els els puc donar, que voten diversos partits polítics, amb o sense militància.

Accepto que es pot discutir si l'administració espanyola dóna tres, cinc o deu bufetades a Catalunya a l'hora de retornar en forma d'inversions públiques els recursos captats per la fiscalitat de l'Estat. Però no aconsellaria anar més enllà, si es vol que es respecti el valor acadèmic dels ponents. L'expressió mite és ofensiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.