El lector escriu

El referèndum no és anticonstitucional

La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, ha dit que el referèndum és anticonstitucional, i que no se’n pot parlar ni negociar-lo. Això, que alguns polítics repeteixen una vegada i una altra, és fals.

A la vigent Constitució Espanyola (1978), Títol VIII, Cap. 3r: “de las Comunidades Autónomas”, Art. 148, 1: Las Comunidades Autónomas podrán asumir competencias en las materias, i en detalla vint-i-dues; i els referèndums no hi són.

Art. 149,1: El Estado tiene competencia exclusiva sobre las siguientes materias; i en relaciona trenta-dues. La darrera és: Autorización para la convocatoria de consultas populares por vía de referéndum.

Art. 150, 2: El Estado podrá transferir o delegar en las Comunidades Autónomas, mediante ley orgánica, facultades correspondientes a materia de titularidad estatal que por su propia naturaleza sean susceptibles de transferencia o delegación. Per tant, les autonomies podrien convocar referèndums, que són constitucionals, per delegació o transferència del govern espanyol, mitjançant una llei. És a dir, per un acte polític. Es pot pactar un referèndum vinculant sense reformar la Constitució.

La demanda multitudinària i continuada per celebrar un referèndum vinculant que reclama Catalunya: al carrer, al Parlament i a través d’institucions nacionals i internacionals, ha de ser escoltada. El govern espanyol no hi pot posar més excuses ni pot mentir més argumentant que és “imposible por ilegal”, perquè no hi ha cap llei que prohibeixi fer referèndums.

Barcelona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia