Opinió

El llibre dels cent anys

És una aportació notable a la història esportiva de Lloret de Mar

M’ha arribat a les mans el llibre de Maria Joancomartí i Grau Cent anys d’història (1922-2022), que ha editat el Club de Futbol Lloret per commemorar el seu centenari. La història que ha escrit la Maria té 312 pàgines i, després dels apartats proemials, hi ha una interessant síntesi de la trajectòria de l’entitat, però l’autora no abunda en el seguiment cronològic de la vida del futbol a Lloret sinó que permet que ho faci el lector deduint-ho del contingut de les 51 entrevistes a protagonistes destacats de totes les èpoques (43 jugadors, 1 delegat d’equip, 5 entrenadors i 2 presidents) que inclou. Hi ha, doncs, molta informació i és atractiva la lectura del que explica cada entrevistat, sobretot perquè les anècdotes hi abunden i hom descobreix, fins i tot, les petites interioritats del club.

És aconsellable, però, llegir les diverses biografies de manera pausada, individualitzada. Si es llegeixen moltes pàgines seguides –cosa a la qual, d’altra banda, convida l’amenitat de la narració–, com que el que diuen els respectius jugadors sol ser molt semblant, porta a confusió. Cal, doncs, espaiar la lectura i fer-la en petites dosis i assaborir les explicacions i anar refent, mentalment, les diverses etapes del C. de F. Lloret a partir del que expliquen els jugadors, alguns tan mítics com els Borrell, Ribera, Cardona –tota una saga familiar–, Giralt, Mas, etcètera. És clar que esmento els que em recorden els temps de la meva joventut, però gràcies a la Maria Joancomartí he pogut conèixer, també, els altres futbolistes de temps posteriors quan ja, per altres circumstàncies, no he seguit amb tant detall la trajectòria de la institució. El llibre, doncs, cobreix la seva finalitat i resulta interessant. Ve il·lustrat, a més, amb 117 fotografies, 51 d’elles individuals –de cada protagonista– i 66 d’imatges de l’equip en les diverses èpoques i competicions. En tot cas, trobo a faltar un peu de foto que aclareixi d’immediat l’any de la instantània i que no s’hagi de deduir pel context de l’escrit. En definitiva, però, el volum commemoratiu és una aportació notable a la història esportiva de la localitat i qui sap si, pel que diuen, més endavant apareixerà alguna altra publicació d’autor diferent –en Josep Maria Samos també treballa fa temps en aquest tema– i tindrem testimonis d’una etapa de la vida lloretenca per partida doble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia