Editorial

Refugiats: una qüestió mundial

La guerra d’Ucraïna ha posat sobre la taula del debat internacional força qüestions col·laterals, com la dependència energètica, el tancament en fals de fronteres o les polítiques defensives i els tractats armamentístics, a banda de sacsejar el tauler geoestratègic. Però per damunt de totes hi hauria d’haver les persones. Els milers de morts, per descomptat. I els refugiats, aquest cop molt més propers que mai a occident i Europa. Prop de cinc milions d’ucraïnesos han deixat el seu país, sobretot cap als estats fronterers, en l’èxode més gran a Europa després de la Segona Guerra Mundial. S’ha situat la xifra de desplaçats arreu del món en el centenar de milions, gairebé un 1% de la població mundial. La majoria de refugiats corresponen a damnificats per conflictes a l’Àfrica, però l’experiència de Síria alerta que les conseqüències d’una guerra s’allarguen molt més enllà de la cruesa del conflicte. Els desastres naturals o el clima extrem accentuaran la problemàtica demogràfica, alerta fa anys l’agència de Nacions Unides Acnur.

El cas ucraïnès posa de manifest que el més difícil de l’acolliment se situa sempre, més que en la rebuda o rescat inicial, en la integració o el retorn, si s’escau al cap d’uns mesos. Les extraordinàries mostres de solidaritat individuals i col·lectives de l’inici de la guerra de tot Europa cedeixen ara pas a les polítiques d’integració. Aquestes setmanes assistim a la recerca d’allotjament per a famílies que s’estaven fins ara en espais per al lleure o el turisme que han de ser recuperats per a la seva funció inicial. Paral·lelament, el conflicte bèl·lic s’entreveu llarg, de manera que els refugiats miren d’acomodar-se per un temps i aquest fet fa que alguns d’ells tornin a zones del seu país sense enfrontaments o als estats veïns, empesos per la falta d’oportunitats, en alguns casos. Els refugiats ucraïnesos són l’exemple de la complexitat de l’acollida permanent, més enllà de la solidaritat inicial, des de la improvisació de les administracions de fa tres mesos fins a l’escolarització o la tramitació de documentació laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia