Editorial

Blindar l’avortament no és suficient

L’avantprojecte de llei aprovat pel govern espanyol amb l’objectiu de blindar el dret a l’avortament és un pas endavant, indiscutible, en la lluita pels drets reproductius de les dones. La nova norma, que en principi hauria d’entrar en vigor l’any vinent amb prèvia discussió parlamentària, reverteix els passos enrere que va fer el govern de Mariano Rajoy el 2015, quan es va prohibir a les noies de 16 a 18 anys avortar sense el permís patern (un dret que tenien des del 2010). Amb el canvi legislatiu impulsat des del ministeri d’Irene Montero, s’elimina aquesta prohibició, que demostra la hipocresia dels conservadors en considerar que una noia jove no és prou madura per avortar, però sí per ser mare. També s’eliminaran els tres dies obligatoris de reflexió, que no tenen cap mena de sentit i que demostren, per enèsima vegada, una actitud paternalista envers una decisió que és, inequívocament, de la dona. Una altra novetat clau és la creació d’un registre dels metges objectors de consciència, la fórmula per posar fi a la pràctica incomprensible d’alguns professionals que es neguen a practicar avortaments en la sanitat pública però no en la privada, cobrant més.

És bàsic continuar lluitant perquè totes les dones tinguin accés a l’avortament en centres públics i que una decisió com aquesta no pugui ser condicionada per qüestions socials, econòmiques, o fins i tot geogràfiques com ha passat en comarques de Lleida i Tarragona. Ara bé, no s’ha de perdre de vista un altre aspecte importantíssim: el de l’educació, no només sexual, també afectiva. Especialment veient que entre els més joves, que en teoria han rebut més formació que les generacions precedents, van en augment les malalties de transmissió sexual i l’ús dels anticonceptius d’emergència (les pastilles de l’endemà). L’educació sexual no implica només prevenir embarassos indesitjats, també és saber com mantenir elacions sanes, sense que el sexe es converteixi en una forma de poder, submissió o moneda de canvi, que és el que desgraciadament aprenen els joves mirant la pornografia més habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia