Editorial

Una taula sense diàleg

La presència a Madrid del president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb motiu de la seva conferència al Club Siglo XXI, ha servit per certificar, una vegada més, la desconnexió total dels governs de Catalunya i Espanya a l’hora d’enfocar el diàleg polític per resoldre el conflicte de sobirania, que va esclatar amb el referèndum d’independència de l’1 d’octubre del 2017 i la repressió posterior vigent encara quatre anys després. Tan cert és que s’ha restablert la comunicació perduda i s’ha recuperat una certa normalitat institucional, com que el govern de Pedro Sánchez no necessita res més ni aspira a res més. No figura entre les seves prioritats, com està deixant clar cada cop que en té una oportunitat, ja sigui bandejant el seu compromís de reformar els delictes de sedició, rebel·lió i d’injuries a la corona o relegant la taula de diàleg amb el pretext de la pandèmia o de la recuperació econòmica, sota el lema de “sense pressa i sense terminis”.

El president de la Generalitat va tornar a plantejar davant dos ministres del govern espanyol que Catalunya aposta pel diàleg, però no pot renunciar al seu dret a decidir, que la solució al conflicte s’ha de basar en el fet que els catalans puguin decidir i que l’exercici del dret a l’autodeterminació és inevitable, un plantejament que ahir va rebre el suport del seu soci de govern (Junts) a través del seu cap de files, Jordi Sànchez. Però la resposta de manual del govern progressista, aquest cop a través de la ministra d’Administració Territorial, Isabel Rodríguez, no abandona el mantra negacionista que ho fia tot a “la Constitució i la llei” i, amb això, deixa clara la nul·la voluntat de La Moncloa de sortir de la zona de confort per conduir l’Estat a un espai de negociació autèntica amb la societat catalana, que permeti imaginar una solució real al conflicte. A partir d’aquí, la mesa de diàleg apareix cada cop més com un eufemisme del restabliment de l’ordre autonòmic a Catalunya, la pastanaga per pacificar el conflicte, però no pas una eina útil per trobar solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia