Articles

Política seriosa

Sembla que l'estiu no hagi de ser temps per escriure de política, i seria bo que tots plegats acordéssim descansar, però enguany no és així. La crisi econòmica ha obligat a suprimir vacances i alguns polítics com Zapatero i Obama han fet del gest un símbol. L'activitat política a Catalunya ha estrenat l'agost amb el pronunciament de Castells, que, ben llegit, accentua els reptes polítics del PSC en termes de responsabilitat històrica pel futur immediat del nostre país.

La ruptura entre Catalunya i Espanya i l'impacte de la massiva manifestació haurien de trobar lloc en el debat transformador d'aquest partit que va cedir en el seu moment grup propi a Madrid a instàncies de González i que ara ha arribat al límit de les contradiccions entre la defensa dels interessos de Catalunya i el centralisme permanent del PSOE. El que no és clar és que l'ofici de la política permeti fàcilment aquestes pujades de llistó i tingui ressonància en el partit; el més habitual és que no passi de soroll estival. D'altra banda, els perits d'Hisenda que finalment han informat el jutjat del cas Millet han tornat a posar el dit a la ferida acreditant el 4% de comissions, i esmentant indicis de connexió amb el finançament de CDC. Les primeres reaccions no superen tampoc el llistó de la banalitat i la previsió: els opositors de CiU demanen caps i donen per fet el delicte, i els acusats neguen fins i tot l'existència d'evidències. Risc de simplisme (que no és el mateix que simplicitat) i manca de responsabilitat de cadascú.

Els primers haurien de saber que el període preelectoral no és el més adient per fer acusacions i menys donant per segur fets que haurien de provar-se en seu judicial. Els afectats haurien de començar a auditar a nivell intern protocols i pràctiques, si més no per assegurar canvis rotunds i màxima transparència. La política seriosa hauria de ser la primera de preocupar-se per aquests indicis, en el propi partit o en el de l'oposició, però de forma serena i constructiva. No és cap secret que en general no s'associa comissió a delicte, i aquest és l'autèntic problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.