Articles

Trossos

Tripartit

Les transcendents declaracions del conseller Castells a aquest diari reobren alguns debats de fons. Entre ells, el balanç del tripartit com a fórmula de govern. Han servit els tripartits per al que havien de servir, segons els qui els van concebre? Hi ha veus que van ser-hi favorables i que hi han participat que diuen que no. Que ha estat una oportunitat perduda per a dos dels partits –no per a Iniciativa– i potser per al país.

Objectius

Castells diu que el tripartit havia de servir per convertir el PSC en la força central del país. Per a Esquerra, era l'ocasió de substituir CiU com a referent nacionalista. Els dos partits surten del tripartit més febles del que hi van entrar, fa set anys. El país en surt més tensat. Falta saber si és gràcies al tripartit (si era el que volia), per culpa del tripartit (si és pels seus errors) o malgrat el tripartit (perquè les causes són unes altres, la crisi i l'ofensiva centralista).

Fórmula

Crec que el tripartit va ser una fórmula equivocada. Per errors de diagnòstic, que duien a errors de disseny. Quan es pensa el tripartit, entre el pacte del Majestic i el del Tinell es creu que la política catalana es pot fer descansar en l'eix de les esquerres contra les dretes. Tres errors de diagnòstic. Un: el tripartit es fa contra Aznar i no preveu la victòria del PSOE. Dos: confia en la fragilitat de l'espai convergent, que ha resistit. Tres: malgrat tot, l'eix nacional pesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.