Editorial

La vacuna avança pas a pas

Els anuncis sobre els progressos en l’obtenció d’una vacuna contra la Covid-19 són sempre una bona notícia, sobretot quan els resultats projecten una taxa d’immunització del 90%, com va anunciar abans-d’ahir la farmacèutica Pfizer. Hi ha molts d’esforços, molt de treball científic i molts de recursos dedicats des de fa mesos i en diferents parts del món a trobar una vacuna i és probable que durant l’any 2021 se n’arribin a posar en circulació no una, sinó quatre o cinc de diferents. Hi ha arguments, doncs, per afirmar que la solució a la pandèmia és una mica més a prop, de la mateixa manera que és imprescindible tocar de peus a terra i llegir també la lletra petita d’unes glopades d’optimisme, administrades amb uns criteris i uns interessos no necessàriament alineats amb l’interès general.

L’anunci de Pfizer va disparar a l’alça les borses de mig món i permet als governs de compensar la duresa de les restriccions vigents o futures i el malestar social consegüent amb una perspectiva d’inici de les vacunacions el mes de gener. Cal entendre, però, que la ‘conquesta’ no té encara l’aval de la publicació científica dels resultats, ni té dades sobre la durada de la immunitat; a més, l’administració en dues dosis allarga notablement els terminis de fabricació i distribució, i les condicions de conservació que precisa també en compliquen l’arribada a tots els ciutadans. Hi ha passes significatives en la bona direcció, certament, però encara caldran mesos de convivència amb una realitat dura, marcada malauradament pel rigor de la segona onada i per la incertesa d’una possible tercera onada durant l’hivern, i això, per força, exigeix persistir en les restriccions i limitacions per contenir l’amenaça del coronavirus, alhora que els governs han de redoblar l’esforç econòmic i administratiu per garantir la suficiència i l’eficàcia dels ajuts que han d’ajudar treballadors, empreses i autònoms a suportar el nefast impacte econòmic de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia