Editorial

Canvi virtual a la Casa Blanca

La jornada electoral als Estats Units sembla confirmar els aires de canvi a la Casa Blanca que es pronosticaven durant les últimes setmanes de campanya, però el curtíssim avantatge de Joe Biden sobre Donald Trump i el fet que el ‘sorpasso’ s’hagi produït durant el recompte del vot avançat i per correu han concedit un escenari per a la confusió, la polèmica i un conflicte que amb tota certesa farà que els tribunals tinguin un paper decisiu al llarg dels propers dies i setmanes per confirmar o desmentir la pulcritud del procés i el seu desenllaç. En aquest sentit, la irresponsabilitat de Trump, proclamant-se guanyador amb molts milions de vots per recomptar i denunciant un frau electoral sense cap prova és palmària i és especialment greu, tant per la falta de respecte que destil·la al sistema electoral i a les mateixes institucions de govern nord-americanes com per la crispació que ha afegit a un ambient ja excessivament polaritzat durant la llarga campanya electoral. El millor que pot passar a partir d’ara és que els tribunals vetllin pel compliment de les regles del joc democràtic, les mateixes que van donar a Trump la presidència fa quatre anys, que són tan senzilles com comptar tots els vots dels ciutadans, els presencials i els anticipats i els enviats per correu.

La victòria de Biden, si es confirma, li donarà les claus de la Casa Blanca amb un nombre de vots històric, tindrà l’oportunitat de corregir el rumb i convertirà la presidència de Trump en un parèntesi en molts sentits desafortunat, però farà bé de no oblidar que al darrere hi ha un país dividit en dues meitats i que els resultats, lluny d’enfilar-lo en l’onada blava que pronosticaven les enquestes –que han tornat a fallar–, hauran consolidat i fins i tot incrementat el suport popular que Trump va obtenir el 2016, malgrat el ‘trumpisme’, malgrat la seva capacitat per dividir i crispar la societat nord-americana, malgrat haver degradat la imatge exterior dels Estats Units i malgrat la mala gestió de la crisi de la Covid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia