Opinió

LA GALERIA

Música Global: 25 anys

La discogràfica gironina va néixer en plena eclosió del CD i s’ha sabut adaptar als nous reptes

La tardor vinent, la discogràfica gironina Música Global farà 25 anys: té molt de mèrit haver superat amb bona salut la crisi de dimensions abismals que ha patit la indústria discogràfica en els últims anys i, a més, haver-ho fet des de Girona, encara lluny, per a segons qui i per a segons quines coses, dels centres de poder i decisió, a pesar de l’AVE. Des del 1995, Salvador Cufí ha dirigit una de les principals empreses discogràfiques –ara potser és més apropiat dir-ne simplement musicals– del país, amb un catàleg que ja es va apropant al miler de referències, incloent-hi discos de Sopa de Cabra, Blaumut, Els Catarres, Gossos, Lax’n’Busto, Obeses, Miquel Abras, Cris Juanico, Menaix a Truà, Canimas, Gertrudis, Marc Parrot, Quimi Portet, Beth, Glaucs, Jofre Bardagí, Gazpacho, Fora des Sembrat, Pep Poblet, Joanjo Bosk i, entre molts altres noms importants de la música en català, els menorquins i gironins adoptius Ja T’ho Diré. De fet, el seu segon disc, Dos o tres, va marcar el punt de partida d’aquesta aventura, encara en la seva prehistòria, quan Global va néixer com una empresa de serveis a l’espectacle. Ja s’anticipava al concepte de 360 graus ara tan en voga en el sector, que ha afrontat la crisi amb una visió integradora de tot allò que pot necessitar un grup o solista per desenvolupar la seva carrera, tant pel que fa als discos, com als concerts, la difusió a les xarxes i el sempre complex tema dels drets d’autor i com es pot amortitzar l’ús de la música en el món audiovisual, la publicitat i la selva d’internet. Tornant a l’estreta vinculació inicial entre Música Global i Ja T’ho Diré, el tercer disc de la banda, el brillant Moviments salvatges (1995) va ser la primera pedra de Música Global Discogràfica, com a projecte ja dissenyat i dirigit al cent per cent per Cufí.

En aquest quart de segle, que va des de l’edat d’or del disc compacte al seu assassinat virtual perpetrat primer per la pirateria i després per les plataformes digitals, Música Global ha sabut adaptar-se bé a les circumstàncies: ha treballat amb grups que regalaven la seva música (Els Catarres) i, a l’altre extrem, ha arribat a un acord amb la multinacional Universal per editar conjuntament discos com el debut de Miki Núñez o el nou disc d’Els Amics de les Arts. I mentrestant Música Global es va obrint als artistes joves i els estils emergents, incloent-hi la nova música urbana (Flashy Ice Cream), i es renova constantment per afrontar els nous reptes del sector musical, des de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.