Opinió

Full de ruta

Zaragoza

En una entrevista concedida al setmanari L’Observateur du Maroc et d’Afrique, el fiscal Javier Zaragoza ha declarat que el procés, amb les seves conseqüències, és pitjor que el cop d’estat del 23-F. Tal consideració pot indignar, però no hauria d’estranyar tenint present les seves intervencions durant el judici al Tribunal Suprem en la mesura que va insistir en la rebel·lió, va referir-se als acusats com a membres d’una organització criminal i, entre tantes altres coses, va afirmar que el referèndum de l’1 d’octubre i la frustrada DUI formaven part d’un vertader cop d’estat. Respecte a aquesta última afirmació, en les seves recents declaracions argumenta novament que tant el govern de la Generalitat com els colpistes del 23-F pretenien substituir la legalitat democràtica per mètodes il·legals. És així que novament també s’ha de recordar que, a diferència d’un cop d’estat contra una democràcia, el procés no volia abolir cap sistema democràtic i que, per decidir una determinada qüestió sens dubte rellevant, va proposar un referèndum al qual estaven convocats tots els electors de Catalunya, de manera que, sense voler imposar res per la força, ningú no estava exclòs de participar-hi.

El cas és que, donant-li la volta, les declaracions de Javier Zaragoza poden servir com a referència per recordar unes quantes coses més en aquesta diada de la Constitució. Afirma el fiscal que la democràcia va sortir enfortida a conseqüència del 23-F. Sense que tal cop d’estat s’hagi aclarit del tot, allò que més aviat va sortir-ne enfortit és la monarquia instaurada per Franco, l’anomenat règim del 78 i la mateixa unitat d’Espanya a través del sistema descafeïnat de les autonomies. Una altra cosa és que en sortís enfortida la democràcia. Hi afegeix Zaragoza que els efectes del procés són devastadors en l’àmbit personal, familiar, econòmic, social i polític. Potser sí, però encara són més devastadors els efectes de la repressió de l’Estat espanyol i de la seva incapacitat per acordar una sortida política democràtica al seu conflicte amb Catalunya. De fet, com van anunciar alguns polítics espanyols, l’Estat està pagant un preu molt alt per mantenir la unitat territorial: el debilitament de les formes democràtiques. O potser allò que passa és que, combatent el moviment independentista català, aquest estat fa evidents les limitacions d’una democràcia que, entre altres coses derivades del règim franquista, ha restat condicionada pels efectes del cop d’estat del 23-F.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia