Editorial

La justícia espanyola, en evidència

La decisió de les autoritats policials de la Gran Bretanya de desestimar ara com ara –en espera de més informació– l’euroordre cursada pel Tribunal Suprem contra l’exconsellera d’Ensenyament Clara Ponsatí és un nou revés en tota regla a la justícia espanyola. Fet que posa de manifest la dificultat per encaixar a la resta d’Europa les acusacions, ara ja convertides en esperpèntica sentència, contra els dirigents independentistes catalans. Cal ser prudents mentre s’espera les decisions definitives a Escòcia i a Bèlgica respecte de la resta d’exiliats reclamats: el president Puigdemont i els exconsellers Comín i Puig –que també ahir van mantenir la llibertat per decisió de les autoritats judicials belgues–. Però resulta evident que fora de l’Estat espanyol es veu la causa contra els dirigents independentistes amb gran desconfiança, especialment davant un delicte com el de sedició que es veu com una tipologia penal arcaica i democràticament inassumible en actuacions de caire polític com les de l’1-O. Una desconfiança internacional que s’incrementa per la polèmica generada per Pedro Sánchez després d’atribuir-se el control de la fiscalia des del govern, i que s’ha vist obligat a rectificar.

Si es consolida el rebuig a les euroordres, tal com ja va passar a Alemanya, l’Estat espanyol quedaria en una situació complicadíssima, amb una part dels dirigents independentistes condemnats a fortes penes de presó per uns fets que altres països de la UE no considerarien delictius, si més no amb la mateixa gravetat. I el deixaria fora del consens democràtic europeu pel que fa a la garantia de drets fonamentals i al rebuig a utilitzar la justícia de forma partidista per afrontar penalment conflictes de naturalesa política com és el cas català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia