Opinió

Full de ruta

Coses a fer a Barcelona

Avui passen dues coses importants a Barcelona. Una és a la tarda i és ben coneguda per tothom: s’hi concentraran milers, desenes de milers, centenars de milers, probablement, de persones partidaris de la independència de Catalunya. La guerra psicològica, que és un dels fronts més bèsties oberts per contrarestar aquest moviment des que es va convertir en una realitat terriblement propera per a l’Estat espanyol, convertirà la xifra de manifestants en una arma més de combat, per certificar un cop més, com tantes vegades des del 2012, que “el procés ha mort”, “es desinfla”, es converteix en pols de la història. Al moviment independentista l’han enterrat tantes vegades des del 2012, que els independentistes haurien de riure-se’n amb ganes, de qualsevol titular o declaració interessada l’endemà de la Diada. És cert que hi ha desànim entre molts independentistes, i fins i tot emprenyament, per la incapacitat o falta de voluntat dels líders polítics de traçar un nou camí que porti cap a la independència. I segurament alguns d’aquests manifestants es quedaran a casa. Però que ningú no s’equivoqui: no és que hagin deixat de voler la independència. El dia que la política i el carrer recuperin la seva comunió anterior, els carrers tornaran a bullir com ho van fer la tardor del 2017 i ells tornaran a ser-hi. Amb més experiència que abans, a més. I la lògica diu que, si la gent avui continua sent favorable a la independència de la manera tan massiva com ho ha estat els darrers anys, aquesta comunió i aquest bullir hi tornaran a ser.

L’altre fet important que passarà avui a Barcelona es troba a la plaça de la Catedral. La Setmana del Llibre en Català ha arribat al seu equador. I, com els darrers anys i si el temps no ho malmet, durant la Diada s’omplirà de manera extraordinària i es convertirà en una mena de Sant Jordi escapat del calendari. Fa temps que diuen que el català va de baixa, i que la gent llegeix menys, que el llibre en paper ho té difícil en la nova era de les pantalles digitals i les plataformes audiovisuals. Al llibre, de paper, i en català, l’han enterrat els seus enterradors tantes vegades, que res millor que passar avui al migdia per la plaça de la Catedral i comprovar que allò és una festa tan plena de vida, de gent àvida de llibres, d’escriptors amb talent i d’editors valents, que és qualsevol cosa excepte un enterrament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia