Editorial

Justícia i política

El judici oral de l’1-O s’ha acabat i tot el que hi hem vist reforça la idea que estem assistint a un judici polític, amb una instrucció, unes mesures cautelars, uns escrits d’acusació i unes peticions de pena que no obeeixen als fets, sinó a un objectiu polític i d’estat superior: aplacar un moviment sobiranista pacífic, democràtic, massiu i creixent que des de Catalunya amenaça la unitat d’Espanya i l’‘statu quo’ que alimenta les regions més pobres i els poders econòmics. I malgrat això, es tracta del judici més important de la democràcia espanyola, perquè està en joc justament la credibilitat de la democràcia, la separació de poders i l’estat de dret. Per això mateix, el que cal exigir d’un Tribunal Suprem és que respongui a la seva raó de ser, demostri la independència que se li suposa i faci prevaler els fets, la veritat i la justícia per sobre de tot.

Aquest judici mai s’hauria d’haver celebrat. S’hi ha arribat per ànim de venjança i d’escarment, però sobretot s’hi ha arribat perquè la política espanyola ha estat incapaç d’afrontar un conflicte estrictament polític i de sobirania amb arguments i solucions polítiques i pretén liquidar-lo per la via del Codi Penal, com si es tractés del terrorisme d’ETA, com si des d’Espanya no s’hagués defensat mai que “en absència de violència” es podia “parlar de tot”. Quatre mesos de judici ens han acostumat a veure polítics electes empresonats, acusats, jutjats i insultats per haver fet política, complert amb els votants i organitzat un referèndum, però qualsevol ciutadà que posi la democràcia i els fets a davant de les seves idees polítiques continua fregant-se els ulls, amb el convenciment que cap sentència farà desaparèixer aquest conflicte polític ni els milions de catalans que s’hi senten implicats. Marchena, el Suprem, la justícia espanyola, tenen, ara, l’oportunitat de retornar a la política la responsabilitat de buscar les solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia