Editorial

La pròrroga del ‘Brexit’

El mandat democràtic dels ciutadans del Regne Unit respecte a la sortida de la Unió Europea s’ha convertit en una patata calenta que els polítics d’aquell país s’han mostrat fins ara incapaços de gestionar. Després de dos anys negociant per tancar un acord amb la UE sobre els termes en què s’ha de produir el ‘Brexit’ i ha de ser aprovat pels estats membres i per l’Europarlament, la qüestió continua encallada a Londres, perquè el Parlament de Westminster ni dona suport a aquest acord subscrit per la primera ministra, Theresa May, ni tampoc dona suport a una sortida sense acord, que seria molt més traumàtica.

La Unió Europea s’ha acabat convertint en un actor passiu d’aquest procés. Mai no ha estat partidària que una de les grans potències que la integren abandoni la Unió, però ho ha hagut d’acceptar, ha fet tots els passos que calien per consumar-ho, ha pactat unes condicions que facilitin el ‘Brexit’ de manera ordenada i el menys traumàtica possible per a la mateixa UE i els estats membres i ja ha deixat clar que no tornarà a negociar l’acord. La pilota és a la teulada de Londres, però no acaba de tornar.

La incapacitat demostrada per avançar efectivament pel camí del ‘Brexit’ prové en part de l’estret marge entre partidaris i contraris en el referèndum del 2016 (52% a 48%), però també de la divisió en les files dels conservadors i les dels laboristes respecte a com i fins i tot respecte a la possibilitat d’un segon referèndum. En aquesta tessitura, la votació d’ahir a Westminster plantejant una pròrroga al termini del 29 de març apareix com l’última carta per evitar una separació abrupta i alhora no incomplir el mandat democràtic dels ciutadans britànics. Caldrà esperar una mica més encara per saber si la carta és prou bona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia