Editorial

Poc o res a celebrar

La Constitució espanyola celebra el seu 40 aniversari en un dels moments més convulsos políticament i socialment des de la seva promulgació l’any 1978. Han estat quaranta anys d’estabilitat que han permès avançar en la construcció d’un Estat social, democràtic i de dret i la Constitució ha estat el marc de convivència que ho ha fet possible. El marc que es va poder aconseguir en aquella Espanya amb un peu a les tenebres de la postguerra i la dictadura militar i l’altre en una nova etapa plena d’esperances i aspiracions mai abandonades. Un marc que 40 anys després és clarament insuficient.

Milions de ciutadans, a Catalunya i també a Espanya, no s’hi senten representats. La majoria no havien nascut o són fills d’una altra època, d’altres no la podien votar i molts dels que ho van fer hi van veure l’única escletxa per on escapar d’una presó virtual i en direcció a un món millor, tot i assumir els defectes i les limitacions que suposava haver hagut de negociar els conceptes i les paraules i fins i tot algunes comes del text constituent amb els hereus i guardians, civils i militars, del règim franquista.

Una majoria de catalans no accepta que la unitat d’Espanya sigui “indissoluble”, que Catalunya no tingui dret a exercir la seva sobirania per protegir la seva supervivència com a nació històrica o per decidir democràticament el seu futur polític. També són milions els catalans i els espanyols que rebutgen la monarquia borbònica i defensen la legitimitat i idoneïtat de la República com a forma de govern. Aquestes i altres imposicions són el mur que cal superar, perquè han estat blanquejades al llarg de quatre dècades d’immobilisme, portat a l’extrem amb lectures restrictives del text constitucional, que l’han acabat convertint, de nou, en una gàbia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia