sempre guanyen els mateixos

frederic porta

No podem menjar panses sense raïm

Com diria l'enyorat Joan Capri, no podem menjar panses si encara no hem collit el raïm. Això passa per no fer els deures a temps, que, quan analitzes, no tot és talonari i au, posa la firma i te'ls emportes en 24 hores. Convé abans una estratègia freda i calculada. De l'estil de Florentino, que feia mesos que preparava una planificació acurada, que permet posar la bala on poses l'ull perquè tot sembli, al cap i a la fi, bufar i fer ampolles quan arriba l'hora de lluir la peça caçada a la presentació del Bernabéu. Sospitem que a Can Barça algú s'ha adormit. I ha roncat i tot. De cara al nou curs, l'eufemisme dels retocs es reduïa a dues instàncies: fitxar Ribéry i despatxar Eto'o. Avui, ni una cosa ni l'altra. Encara que el futbol sigui teatre de l'absurd, encara que els secretaris tècnics hagin de tenir la pell dura com el rinoceront, la consigna de l'entrenador per engegar el nou curs era així de simple. De moment, només Keirrison, que passava per Traffic, i un fotimer de serials de pa sucat amb oli amb Lendoiro (ai!) i de falles valencianes (ai, ai, ai!) com a protagonistes. Fantàstic panorama. Empatia cap a Txiki, que tracta amb personatges d'una fauna tan especial, comissionistes sorgits del Bronx, directius tan hàbils en la interpretació com De Niro o Pacino i personal capaç de vendre qualsevol moto, bou o bèstia grossa. Fins aquí la caritat cristiana.

Però això és el Barça i Begiristain dribla ara amb corbata molt més del que corria i suava abans a l'extrem. Ha disposat d'un any per arreglar la situació d'Eto'o. Mig per lligar Ribéry i setmanes per tancar algunes operacions menors. Ara, com passa amb els toreros apurats, han de sortir Cruyff i el president a despistar el brau, no fos cas que Txiki s'emportés una cornada greu. Com les que va rebre Rijkaard i li tocaven també a ell, en els dies del teletext. L'estoic Begiristain aplica que resistir és vèncer. Si hagués enllestit la feina a temps, no tindria ara el barcelonisme neguitejant, Guardiola emprenyat, Laporta fent malabarismes dialèctics absurds i l'adversari reviscolat quan anava perdut. Revertir la situació dels reforços costarà un dineral. O això o posar-li una espelma a sant Pep, que fa miracles però no tants. No jugueu així amb la màgia del triplet i la feina del mister.

L'ESTRATÈGIA ERRADA El Manchester City ha retirat l'oferta per Eto'o. L'estratègia dissenyada ha fet llufa i ara tot seran presses per trobar una sortida pactada que condueixi al final que busquen les dues parts en conflicte: arreplegar els uns i els altres els diners que puguin, simplement. Gairebé inviable reeditar la situació d'un any enrere, quan la situació es va salvar in extremis. Ara, tots plegats s'han vist les cartes marcades. Cal deixar la mala sang a banda, estalviar declaracions irades i que el Barça tregui el que pugui com a perdedor en la jugada.
A LES MANS DE GUARDIOLA Abans es deia que el Barça de Ronaldinho aguantava el club. A poc que badem i a les portes d'un nou procés electoral, anem camí de deixar la institució en mans de Guardiola i el seu criteri. Les fortes divergències en la junta per nomenar delfí i l'emergència mediàtica de candidats prou coneguts poden significar mesos de maregassa, només navegable per una altra bona campanya esportiva de l'equip. En resum, que Guardiola torni ben descansat i lúcid de les vacances. El Barça ho agrairà...
QUE N'APRENGUIN (II) Vivim en un món on els cops d'efecte tenen un incalculable valor. Doncs au, Laporta i Txiki cap a Munic corrents amb un crèdit beneït per «la Caixa»; oferta per Ribéry que inclogui Gudjohnsen, Hleb, alguna cessió i els serrells imaginatius que calguin per estovar Beckenbauer, Rummenigge, Van Gaal i qui es posi pel mig, i segona versió del «què n'aprenguin!» Així, Guardiola, content de rebre el regal demanat; el Madrid no s'emporta tots els capricis, i el barcelonisme, relaxat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.