sempre guanyen els mateixos

frederic porta

L'art de mossegar-se la llengua

La gent que no se sap mossegar la llengua, ha sentit el consell amanit en 200 frases fetes. I totes, ben bones. Fantàstiques expressions de saviesa. N'hi ha de Shakespeare, aquella de callar perquè així no sabran mai si ets llest o estúpid, detall cabdal que queda clar tan bon punt obres la boca. Altres són ja de domini públic, com la de ser amo dels teus pensaments i esclau de les teves paraules. Avui dia, quan els mitjans són altaveus públics, articular quatre frases significa un risc imminent d'alinear-se amb mitja humanitat per enemistar-te amb l'altra meitat. I així, quan has acabat dos discursos amb el pols alterat, t'has guanyat eterna aversió. Per tant, fàcil comprovar que Jan Laporta torna a neguitejar. Culpeu ara Florentino i el raig de milions en dansa, però no deu ser l'únic culpable d'aquest nou brot d'incontinència verbal, com sempre prou inoportuna quan la persona expressa amnèsica tendència a oblidar la representació institucional que li pertoca.

L'última, de moment, ve a tomb pels comentaris dedicats a Rosell i Soriano en un llibre tot just presentat. Ves quina falta li feia ara titllar-ne un de «fill de papà» i dir que l'altre «li feia el buit». Les experiències d'un dirigent queden per quan el poder ha passat, la perspectiva aporta pàtina de distància, el record treu adrenalina i algun historiador, qui ho sap, pot clarificar punts foscos en escoltar la teva versió d'allò que vas viure sota la pressió de la púrpura. Vaja, d'aquí a deu anys, pel cap baix. Per no dir vint, comprovada l'edat d'un home que no ha entrat en la maduresa, quedi escrit sense ànim de faltar, amb pura descripció biològica. Si Laporta entengués que és l'obra, els fets i no les paraules, el que defineix la biografia d'un personatge, potser respiraria més alleujat i optaria per la sana prudència. A fi del seu bé, del dels seus i del del seu club. Dir el que pensa a raig, sense modular, és com respondre a les provocacions a la brava. El que busquen i volen, precisament, aquells que no l'aprecien gaire, per no dir gens. Quan encara toca somriure, estiu, triplet i estendre la calma entre el barcelonisme, agafa l'home la metxa per encendre una innecessària foguera del mal rotllo. Per prendre's una til·la. Amb gel. I molta tranquil·litat. A la salut de Florentino, el primer.

ARRODONINT LA JUGADA Si es confirma que els milionaris del City piquen l'ham i converteixen Eto'o en el més ben pagat, l'estratègia del Barça haurà sortit rodona: no poden igualar l'oferta, es veuen obligats a negociar el traspàs i tothom content. Aquesta era la jugada sotto voce que tothom rumiava i ningú proclamava. Tindrà partidaris i detractors, generarà un allau d'opinions, però sembla exactament, fil per randa, la que s'havia teixit a les oficines del club sense que cap responsable màxim digués el contrari. Per tant, muts i a la gàbia tots i que acabi així.
PER QUI JUGA KEIRRISON? Un parell de les que ens fan pensar «i, malgrat això, encara ens agrada el futbol...». Keirrison, com Henrique, i molts altres jugadors –i fins i tot equips– són propietat d'una empresa que porta el molt escaient nom de Traffic. Ells s'emportaran el 80% del que acabi pagant el Barça al Palmeiras pel seu traspàs. Si va al València, vigileu que no sigui una fera i no se'l pugui repescar o s'hagin d'afegir calés per veure'l de blaugrana. Bo o dolent, el noi portarà més d'un maldecap. Això, garantit.
QUINA GENT, LA DEL FUTBOL! Quan arriben aquestes dates, als secretaris tècnics, directius, comissionistes i tota aquesta fauna tan especial se'ls gira feina. Esment emocionat a un parell. El representant de Touré, que sembla un actor secundari de Los Soprano, amb els trons per collar el Barça dient: «M'han fet conduir sis hores des de Montecarlo.» El segon, l'impagable Lendoiro, au de nit que esgota interlocutors de negociació a les mil de la matinada per pura son i ganes de dormir. Quina tropa!


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.