OLIMPISME

El golf i el rugbi de 7 es vesteixen d'or

El COI aprova l'entrada del golf i el rugbi de 7 en el programa olímpic a partir del 2016

Tiger Woods arribaria a Rio (41 anys) en plenes condicions per lluitar per la medalla d'or

El Comitè Olímpic Internacional (COI) va completar ahir la seva 121a sessió amb l'elecció de dos nous esports que s'incorporaran al programa olímpic el 2016 a Rio de Janeiro: el golf i el rugbi de 7. Amb la incorporació del golf, el COI continua amb la seva impecable professionalització dels Jocs, ja que aquest és un dels esports que reparteix més diners en el circuit internacional. De fet, el número 1 del rànquing mundial, Tiger Woods, és considerat l'esportista més ric del món. El jugador nord-americà tindrà a Rio de Janeiro 41 anys, una edat encara ideal per practicar el golf. La medalla d'or podria completar el seu extraordinari palmarès. El golf va ser olímpic per última vegada el 1904 amb jugadors amateurs. El torneig olímpic reunirà a Rio de Janeiro 60 jugadors i 60 jugadores, que s'hi classificaran, si segueix el model del tennis, en virtut del rànquing internacional dels anys anteriors.

La reincorporació del rugbi al programa olímpic és tota una aventura, sobretot perquè ho fa en una de les seves modalitats secundàries, el rugbi de 7. La federació internacional (IRB) és la menys interessada en què el rugbi clàssic (15 jugadors) sigui olímpic, perquè ja té la seva pròpia copa del món cada quatre anys, on aconsegueix els seus millors beneficis econòmics. Parlem d'un cas semblant al de la FIFA, el mundial de futbol i la limitació de l'edat dels jugadors en els Jocs. La federació internacional no vol veure que els Jocs puguin ser competència del seu mateix mundial i per això ha prohibit, per exemple, que hi torni a haver un altre cop jugadors més grans de 23 anys en el torneig de futbol dels Jocs.

Pierre de Coubertin va ser practicant de rugbi i es va inspirar en la seva filosofia per fundar el 1894 el COI. Des dels segons Jocs, els de París (1900), va formar part del programa olímpic, però uns greus aldarulls entre el públic en la final de París del 1924 entre França i els Estats Units van ser un factor determinant perquè en quedés fora. Curiosament, Jacques Rogge també va practicar de jove el rugbi i molts creuen que ell ha estat el principal impulsor de portar aquest esport als Jocs i que, per això, el comitè executiu va descartar fa uns mesos els altres aspirants, el karate, el softbol, el beisbol, el patinatge en línia i l'esquaix.

El rugbi de 7 ja aspirava a ser olímpic amb vista als Jocs del 2012, però es va descartar aquesta possibilitat no sense polèmica, ja que el suís Dennis Oswald, membre del COI, va declarar que el rugbi de 7 era «com una broma». Mica en mica, però, la IRB va moure bé les seves peces. Va organitzar la seva primera copa del món femenina i va recordar al COI que el rugbi és un esport ideal perquè les regions de baix nivell esportiu del Pacífic puguin aspirar a lluitar per alguna medalla. De fet, l'equip de Fiji ha guanyat dues vegades la copa del món de la modalitat.

Els dos esports no van rebre una garantia olímpica de per vida sinó que estaran subjectes a una revisió cada quatre anys.

LES FITXES

Golf
Primera federació:
1754 (The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews)
Jocs Olímpics i campions:
1900 Charles Sands (Estats Units) i 1904, George Lyon (Canadà).
Rànquing mundial masculí:
1r Tiger Woods (EUA), 2n Phil Micklenson (EUA), 3r Steve Stricker (EUA), 4t Paul Casey (Anglaterra), 5è Henrik Stefenson (Suècia), 6è Kenny Perry (EUA), 7è Padraig Harrington (Irlanda), 8è Sergio Garcia (Espanya).
Rugbi de 7
Primera torneig oficial:
1973
Jocs Olímpics i campions (rugbi de 15):
1900, França; 1908, Australàsia; 1920, Estats Units, i 1924, Estats Units.
Copes del mon (rugbi de 7):
Anglaterra (1993), Fiji (1997), Nova Zelanda (2001), Fiji (2005), Gal·les masculí i Austràlia femení (2009).

Rogge, president del COI fins al 2013

En l'últim dia de la seva 121a sessió, el COI va reelegir Jacques Rogge fins al 2103, any en què haurà d'abandonar el càrrec segons marca la carta olímpica. Rogge va ser escollit president de l'organisme olímpic el 2001, després que Joan Antoni Samaranch abandonés el càrrec. En la jornada d'ahir a Copenhaguen també van ser escollits com a vicepresidents l'italià Mario Pescante i el singapurès Ser Miang Ng, en substitució del grec Lambis Nikolay i del japonès Chiharu Igaya. Finalment es va aprovar l'entrada de sis nous membres del COI: el príncep Frederic de Dinamarca; els presidents dels comitès olímpics de Santa Lucía, Richard Peterkin, i Nigèria, Habu Agmed Gumel; el vicepresident d'Oman, Habib Abdul Nabi Macki; el president de la federació internacional de vela, Goran Petersson, i la presidenta de la federació de futbol de Burundi, Lydia Nsekera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.