CICLISME / DAUPHINÉ LIBÉRÉ

DAUPHINÉ LIBÉRË

Exhibició i lideratge de Valverde, que encara està pendent del TAS

Fa una exhibició en el Mont Ventoux i es posa líder però legalment no pot córrer el Tour

L'endemà que des de França recordessin a Alejandro Valverde, recent vencedor de la Volta a Catalunya, que no seria benvingut al Tour de França pel seu afer amb el Comitè Olímpic Italià (CONI), el murcià va tornar a demostrar que és el ciclista que més coses està obligat a demostrar en aquesta Dauphiné Libéré, una prova que ja va conquerir el 2008. En l'etapa més esperada de l'edició d'enguany, l'arribada al llegendari Mont Ventoux –que es repetirà en el Tour–, el murcià va capgirar completament la general i va situar-se líder amb un atac que va desbancar els dos grans favorits, Cadel Evans i Alberto Contador, que van marcar-se estretament fins als últims metres de la cursa.

Malgrat que en la jornada hi va haver alguna escapada prèvia, era evident que tot s'acabaria decidint al gegant de la Provença, com es coneix el duríssim port de 1.900 m –famós paisatge lunar que ha viscut incomptables vivències en la història del ciclisme mundial–. L'ascensió estava marcada com un duel entre Cadel Evans i Alberto Contador, separats per només 45 segons en la general. Des de les primeres rampes es va veure, però, que hi havia molts altres ciclistes ambiciosos, com ara el bloc del Liquigas amb Ivan Basso, Vicenzo Nibali i el polonès Sylvester Szmyd, i el del Rabobank, liderat per Rober Gesink. Evans es va quedar sense equip a les primeres de canvi però no va ser Contador qui ho va aprofitar sinó Valverde, que a 9 quilòmetres del cim va atacar com si fos un escalador de la vella escola i va deixar sense resposta tots els seus rivals.

El murcià, ferit el seu orgull per la sanció italiana, va anar recollint escapats pel camí i va fer un clàssic pacte amb Smydz: «El mallot, per a mi i l'etapa, per a tu.» Evans va cedir 2:10 i Contador 2:13, però encara resta una altra etapa fonamental, la de dissabte amb el Galibier i la Croix de Fer.

Esportivament, Valverde està a punt per córrer el Tour, però legalment només una decisió del TAS li pot permetre fer-ho, ja que la sanció del CONI afecta una de les etapes de la cursa francesa.

CLASSIFICACIONS

5a etapa
1r Sylvester Szmyd (Liquigas)
4h05:09
2n Alejandro Valverde (CdE)
mt
3r Haimar Zubeldia (Astana)
a 1:14
4t Robert Gesink (Rabobank)
a 1:50
5è Jacob Fuglsang (Saxo Bank)
a 1:59
6è Cadel Evans (Silence Lotto)
a 2:10
7è David Moncoutié (Cofidis)
a 2:13
8è Alberto Contador (Astana)
a 2:13
9è Vincenzo Nibali (Liquigas)
a 2:16
General
1r Alejandro Valverde (CdE)
15h23:17
2n Cadel Evans (Silence Lotto)
a 0:16
3r Alberto Contador (Astana)
a 1:04
4t David Millar (Garmin)
a 1:43
5è Haimar Zubeldia (Astana)
a 2:21
6è Robert Gesink (Rabobank)
a 2:34
7è Vicenzo Nibali (Liquigas)
mt
8è Mikel Astarloza (Euskaltel)
a 2:44
9è Sylvester Szmyd (Liquigas)
a 3:05
45è Joan A. Flecha (Rabobank)
a 12:45
112è Josep Jufré (Fui)
a 26:12


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.