Economia

GUERRA A UCRAÏNA

La UE presenta el pla per posar fi a la dependència energètica de Rússia

La proposta de Brussel·les inclou una inversió de 210.000 milions d’euros fins al 2027

La Unió Europea (UE) ha anunciat aquest dimecres una inversió de 210.000 milions d’euros fins al 2027 per posar fi a la dependència energètica de Rússia i accelerar la implantació de les energies renovables. En una roda de premsa encapçalada pel vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, el club comunitari ha detallat que el nou pla, batejat amb el nom de RepowerEU, tindrà com a principals eixos l’estalvi energètic, la diversificació de les fonts d’energia i l’acceleració de la transició energètica. Segons els càlculs de la Unió Europea, deixar de dependre del petroli i el gas rus suposaria un estalvi de 100.000 milions d’euros anuals, que és la quantitat que destina cada any la UE en importacions al país.

Tal com ha indicat la Comissió en un comunicat, l’estalvi energètic seria la mesura més efectiva per reduir la dependència energètica de Rússia –i l’import de les factures dels ciutadans– a curt termini. En aquest sentit, l’executiu ha anunciat que publicarà una sèrie de recomanacions adreçades als consumidors perquè canviïn els seus hàbits de consum, unes recomanacions que els diferents estats membres traslladaran a la ciutadania a través de campanya de comunicació. Els càlculs de la Comissió estimen que un canvi en els hàbits de consum podria arribar a reduir la demanda de gas i petroli fins a un 5%.

Pel que fa a la diversificació, Timmermans ha informat que la Unió Europea ha iniciat converses amb diferents països i ha assegurat un subministrament “rècord” de gas natural liquat per als pròxims mesos. Per altra banda, el pla contempla l’aposta per noves fonts d’energia com l’hidrogen i proposa un mecanisme de compra conjunta per part dels països membres per reduir costos.

En matèria d’energies renovables, el principal objectiu del pla passa per incrementar el seu pes en el pool energètic. La Comissió vol que les renovables representin el 45% del consum energètic el 2030, per sobre l’objectiu del 40% plantejat inicialment.

Per assolir aquesta xifra, el pla fixa propostes com doblar la capacitat d’energia solar fotovoltaica d’aquí al 2025, obligar que les llars de nova construcció hagin d’instal·lar planells solars a les teulades o invertir més de 200 milions d’euros en projectes per accelerar la implementació de l’hidrogen com a font d’energia.

Per donar suport al RepowerEU, la Unió Europea ha anunciat que disposa de 255.000 milions d’euros procedents del fons de recuperació i resiliència (RFF, per les seves sigles en anglès). Per altra banda, la Comissió proposa incrementar aquesta partida a través de la venda de drets d’emissions (20.000 milions d’euros) o de recursos procedents de la Política Agrària Comuna (7.500 milions d’euros), entre d’altres.

Mercat del gas

A banda de la inversió anunciada aquest dimecres, l’executiu comunitari també ha posat sobre la taula la possibilitat de dotar als diferents estats membres d’eines per fer front a un increment dels preus energètics en l’hipotètic cas que Rússia tallés el subministrament de gas a tota la Unió Europea.

En el mercat del gas, la Comissió obre la possibilitat d’estendre la regulació de preus a un nombre més ampli de consumidors, tant particulars com industrials. També proposa un fons de liquiditat d’emergència per donar suport als estats més dependents de Rússia –independentment de les ajudes que ofereixi cada estat– i comprar gas de forma conjunta.

En cas d’una gran emergència per la falta de subministrament, la Comissió demana “solidaritat” els diferents estats membres perquè els països amb menys dependència del gas rus –entre ells l’Estat espanyol– redueixin el seu consum en benefici dels que més gas consumeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia