Economia

El Govern demana a Calviño un fons extraordinari per afrontar la crisi d’Ucraïna i l’increment del marge de dèficit

Fonts de l’executiu català expliquen que la vicepresidenta primera no els ha plantejat mesures concretes

La Generalitat ha demanat a l’executiu espanyol la creació d’un fons extraordinari per afrontar les conseqüències de la crisi humanitària, econòmica i energètica generada per la guerra d’Ucraïna.

Fonts del Govern han explicat després de la Conferència Sectorial per al pla de Resposta a la Guerra d’Ucraïna d’aquest dilluns que la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, no ha fet concrecions sobre les mesures que vol aprovar en el Consell de Ministres del 29 de març.

L’executiu català també ha reclamat que s’incrementi el marge de dèficit de les autonomies del 0,6 a l’1% i que es garanteixi amb l’augment addicional amb recursos de finançament del FLA.

El Govern també ha reclamat mesures urgents de suport al sector agroalimentari per fer front a l’escalada dels costos energètics i dels combustibles, els fertilitzants i les matèries primeres així com utilitzar una part dels préstecs dels fons Next Generation per atendre l’urgent ajuda a la transició energètica.

A més, la Generalitat ha demanat el govern espanyol que confirmi si es manté la seguretat i la garantia de subministrament de gas des del Magrib. La representació del Govern en la trobada ha reiterat, a més, les mesures que va plantejar el president català, Pere Aragonès, a la Conferència de Presidents de La Palma.

A la trobada telemàtica d’aquest dilluns hi han assistit el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Per part de l’executiu espanyol, la reunió l’ha encapçalat Calviño que ha estat acompanyada de les vicepresidentes segona i tercera, Yolanda Díaz i Teresa Ribera. També hi ha participat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

Les mateixes fonts han explicat que Calviño ha plantejat “sense més concrecions” que el govern espanyol treballa en un paquet de mesures amb vuit objectius generals. Es tracta de rebaixar el preu de l’energia, donar suport als sectors més afectats, repartir de forma justa els costos i estabilitat de preus, garantir el subministrament d’energia, protegir l’estabilitat financera, accelerar el Pla de Recuperació, impulsar l’eficiència energètica i reforçar la ciberseguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia