Economia

El Constitucional anul·la l’impost de plusvàlues que cobren els ajuntaments

Considera il·legal cobrar-lo, ja que es calcula com si el patrimoni sempre es revalorés

És una de les principals fonts de finançament dels municipis

Cop de gràcia del Tribunal Constitucional a l’impost de plusvàlues municipal que cobren els ajuntaments per la venda, donació o herència d’un habitatge o un terreny urbà. El ple del tribunal va anul·lar ahir diversos punts de la llei reguladora de les hisendes locals del 2004, aprovada pel govern presidit per José María Aznar, i que el mateix tribunal ja havia anat esmicolant mitjançant dues sentències anteriors.

Tot i que els detalls de la sentència, que ja avança el mateix tribunal en un comunicat, es donaran a conèixer en els pròxims dies, diverses fonts jurídiques assenyalen que anul·larà “completament” el mètode de càlcul de les plusvàlues. Així, els ajuntaments es veuran impossibilitats per cobrar-lo a partir d’ara, ja que queda derogat de facto. No es pot recórrer contra la sentència, i si es volgués tornar a la situació existent de cobrament de l’impost, caldria tornar a legislar tot incorporant el que ara ha dictaminat l’alt tribunal.

El Constitucional anul·la diversos apartats de l’article 107 de la llei, perquè considera que no s’ajusta a la legalitat el sistema de càlcul dels ajuntaments, que dona per fet que el valor dels terrenys de naturalesa urbana sempre va a l’alça i estableix la quantia de l’impost durant el període d’imposició, tant si hi ha hagut un increment del valor com si no, i també independentment de quina hagi estat la quantia. Conclou que el càlcul determinat pels ajuntaments és inconstitucional, ja que el sistema de còmput no es correspon amb la realitat. Això entra en contradicció amb el principi de capacitat econòmica recollit en l’article 31 de la Constitució, ja que la quota a pagar acaba sent superior a l’increment patrimonial. És a dir, sempre surt a pagar, encara que el contribuent hagi perdut diners en la transmissió.

Impacte milionari

La sentència afecta tots els ajuntaments de l’Estat espanyol, que deixarien d’ingressar uns 4.000 milions d’euros anuals, assenyalaven ahir des de l’Ajuntament de Madrid, que perdrà uns 500 milions. De tota manera, no té afectacions amb caràcter retroactiu i afectarà totes les operacions immobiliàries que es facin a partir d’ara. També les que encara estiguin en litigi als tribunals sense sentència ferma.

El 2019, el mateix tribunal ja va anul·lar apartats de la mateixa llei referent a les plusvàlues. Concretament, va deixar sense efecte l’impost quan l’import a pagar fos superior al patrimonial. El 2017, ja ho havia fet amb articles que obligaven a pagar en situacions en les quals no hi havia hagut increments de valor de l’immoble. Ara la decisió arriba arran de la qüestió d’inconstitucionalitat presentada pel TSJ d’Andalusia, Ceuta i Melilla.

Hisenda prepara canvis

Després de conèixer-se la sentència, el Ministeri d’Hisenda va dir en una nota que prepara un “esborrany legal per oferir seguretat jurídica a contribuents i entitats locals” i reformular el sistema de càlcul, però assegura que espera fins a la publicació íntegra de la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia