Economia

Els ERTO han frenat el cop a les plantilles de les pimes

Prop de la meitat de les petites i mitjanes companyies industrials van mantenir plantilles malgrat la crisi sanitària

Els empresaris mostren optimisme per al 2021 i el 30% té projectes per als fons de la UE

El 2020 va ser un any negatiu per als negocis, amb ben poques excepcions. Només mesures com la possibilitat de demanar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) van salvar els mobles de bona part de les pimes industrials catalanes, en el conjunt de les quals hi va haver un saldo negatiu relativament baix, del 2% en el volum d’ocupació. Així ho posa de manifest un estudi presentat ahir per la patronal Pimec i elaborat a partir d’una enquesta en què s’assenyala que, si bé gairebé el 30% de les petites i mitjanes empreses van haver de reduir plantilles, també n’hi va haver el 22% que les van incrementar. Alhora, el 49%, és a dir, pràcticament la meitat, van poder mantenir el nombre de treballadors.

Aquesta relativa resiliència es va produir malgrat una caiguda global de les vendes d’aquest col·lectiu empresarial de l’11,4% i amb el 64% de les empreses que van veure com queia la seva xifra de negoci davant tan sols el 21% que el van incrementar. Tot plegat, amb una reducció dels beneficis del 54% de les companyies, mentre que només el 29% d’aquestes van aconseguir augmentar els guanys anuals.

Per al 2021 els enquestats es mostren força optimistes, o almenys així ho expressen el 59%. Les vacunes i l’arribada dels fons europeus, als quals el 30% de pimes industrials tenen previst presentar-hi projectes, han millorat les perspectives generals de l’exercici.

Polèmica per les condicions dels ajuts

El president de Pimec, Josep González, va acusar d’“irresponsable” el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, per la discrepància entre el sindicat i la patronal en les negociacions dels nous ajuts del govern. González va respondre a unes declaracions de Ros en una entrevista a l’ACN en què ahir el líder sindical demanava a la Generalitat que “no cedís” a les pressions de les patronals per eliminar el requisit de mantenir l’ocupació fins a finals d’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia