Economia

L’economia de la Xina torna a prendre embranzida

Amb la pandèmia sota control, el PIB creix un 4,9% en el tercer trimestre gràcies als serveis i la construcció

Serà l’única economia que mantindrà el creixement aquest 2020, al voltant d’un 2%

L’economia de la Xina va créixer un 4,9% en el tercer trimestre en comparació amb l’any anterior, segons dades oficials publicades aquest dilluns per l’Oficina Nacional Estadística del país, que mostren a la resta del món la recuperació del gegant asiàtic després de fer grans esforços per controlar i erradicar la pandèmia de coronavirus. Tot i que el ritme de creixement va ser una mica més lent del que els economistes havien pronosticat, els principals indicadors van augmentar; la producció industrial, per exemple, va augmentar un 5,8% i les vendes al detall van registrar el primer creixement trimestral d’aquest any, amb un 0,9% interanual.

El gegant asiàtic s’ha recuperat del catastròfic primer trimestre, quan el coronavirus va obligar a tancar el país i hi va haver una caiguda del 6,8%, la pitjor en els darrers 44 anys. Les dades mostren que el producte interior brut (PIB) va créixer un 0,7% acumulat durant els nou primers mesos de l’any i que l’economia del país és l’única que s’encamina a tancar el 2020 amb un creixement positiu: les previsions giren al voltant del 2%, lluny del 9% assolit en els darrers 20 anys.

Normalment, un creixement inferior al 5% seria un motiu de gran preocupació a la Xina, que està acostumada a un creixement molt més ràpid, però les xifres són força positives tenint en compte els llargs confinaments que s’han viscut al llarg de l’any, i encara ho són més si es comparen amb les recuperacions extremadament fràgils en la majoria d’altres grans economies del planeta. El fet que l’epidèmia es posés sota control en l’àmbit nacional, que les fàbriques i les escoles es reobrissin i que els llocs turístics de tot el país reprenguessin el seu bullici habitual ha permès la tornada a una certa normalitat al país, malgrat que les xifres d’atur del 5,4% encara siguin elevades.

Segona economia mundial

La Xina ja representa la segona economia mundial, superant la zona euro amb més de 14 bilions de dòlars de PIB, segons un informe de JP Morgan presentat la setmana passada. El fort creixement del gegant asiàtic, juntament amb l’estancament de la zona euro, ha permès a Pequín superar el mercat únic europeu. Malgrat que encara segueix a distància dels Estats Units, les previsions indiquen que la Xina reduirà fortament aquesta distància gràcies a aquesta explosiva recuperació econòmica. En 40 anys, ha passat de ser una economia essencialment rural a ser el major gegant industrial de la història de la humanitat. En la quarta posició del rànquing d’aquesta institució financera se situa el Japó, i, a molta distància, l’Índia irromp en aquest top 5, avançant el Regne Unit.

LA XIFRA

9
per cent
ha crescut de mitjana anual el PIB xinès en les dues darreres dècades.

El coronavirus viatja refrigerat

El Centre de Prevenció i Control de Malalties de la Xina va informar ahir que havien descobert per primera vegada una mostra viva de coronavirus en l’embalatge exterior d’aliments congelats. Això indicaria que el virus pot viatjar i sobreviure durant un llarg període a l’exterior de l’embalatge de productes en condicions especials de transport refrigerat, i que així pot viatjar a llarga distància.

El virus actiu es va detectar en el transcurs de la investigació de l’origen del darrer brot al país, en un carregament de bacallà importat a la ciutat xinesa de Qingdao, tot i que no s’ha fet públic l’origen dels paquets. Malgrat que el centre va confirmar, en un comunicat, que el contacte amb l’embalatge pot causar contagi, es considera que el risc és “molt baix”. A més, els experts van donar un missatge de calma a la població assegurant que la Covid-19 no es transmet a través de l’aparell digestiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia