Economia

Nissan dóna per acabades negociacions i espera que sindicats “recapacitin”

La direcció de Nissan dóna per acabades les negociacions amb els sindicats pel tancament de les plantes barcelonines, que afecta a 2.525 treballadors, i ha emplaçat a la part social a què “recapaciti” sobre l’última oferta de la companyia, que està “molt, molt per sobre” del que marca la llei.

En una trobada virtual amb periodistes, el directiu triat per Nissan per liderar la negociació, Frank Torres, ha afirmat que la possibilitat d’una pròrroga no està damunt la taula perquè la “distància” entre les parts “era tan gran que no tenia sentit prorrogar-la “i perquè la companyia ja havia arribat “a la seva posició de màxims”.

El punt de discòrdia de la negociació, ha dit Torres, eren les indemnitzacions per als treballadors: “Les diferències eren insalvables”, ha resumit el directiu.

“Tot i això deixem l’oferta sobre la taula i el 4 d’agost és la data que hem donat perquè ens contesti la part social. Les negociacions estan acabades (...) Si la part social rebutja la proposta, l’empresa haurà de continuar amb els procediments que marca l’article 51”, ha sostingut Torres.

Ahir a la nit, Nissan va millorar la seva última oferta d’indemnitzacions per als treballadors, es va comprometre a mantenir l’activitat industrial fins al 31 de desembre de 2021, sempre que es reiniciï la producció a finals d’agost, després de la parada tècnica d’estiu, en els tres centres productius, a garantir l’ocupació “fins el 31 desembre de 2020” i a crear una comissió juntament amb els representants dels treballadors per explorar “fórmules per gestionar l’excedent de personal motivat per les baixes càrregues de feina sense mesures traumàtiques, al llarg de l’exercici 2021”.

Frank Torres ha avisat que en cas que no hi hagi acord i s’emprengui la via judicial, que estima que duraria entre un any i any i mig, les alternatives per reindustrialitzar la planta quedaran parades fins que finalitzi el mateix.

En cas que hi hagi acord, ha dit Torres, Nissan està disposada a participar “activament” en la recerca d’alternatives per a la reindustrialització de la planta.

El directiu ha indicat que Nissan estava disposada a continuar en la taula “si hi havia possibilitat d’acord”, però que, al veure que no l’havia, “no hi va haver més remei” que finalitzar les negociacions.

“La decisió final la comunicarem a partir del 4 d’agost. En funció de la comunicació de la decisió decidirem el següent pas”, ha subratllat el directiu.

Per la seva part, centenars de treballadors de Nissan s’han concentrat aquest dissabte sota un sol de justícia, amb paraigües i para-sols, en un solar que l’Ajuntament de Montcada els ha cedit per organitzar aquesta assemblea.

Els representants sindicals s’han mostrat molt crítics amb la direcció i han demanat a la plantilla que segueixi “en peu de guerra” per demostrar a la multinacional que no cedirà davant el que consideren que és una “imposició”.

Han deixat clar que no acceptaran “l’última oferta” de l’empresa i han instat la companyia que faci una passa enrere i escolti les demandes dels treballadors.

Tot i que el període de consultes ja ha acabat, obren la porta a seguir negociant, sempre i quan es tinguin en compte les seves reclamacions. La principal d’aquestes peticions gira al voltant de la reindustrialització.

Consideren que la companyia hauria d’implicar-se més. “Nissan és qui vol abandonar i deixar enrere 40 anys d’història”, explica Miguel Ruiz, secretari general de Sigen-USOC a l’empresa, que recorda a la direcció que “té una responsabilitat social”.

Anar als tribunals

La possibilitat que la plantilla de Nissan presenti una demanda col·lectiva contra la companyia pren força. Així s’ha anunciat en una assemblea que s’ha celebrat aquest dissabte a Montcada en què han participat centenars de treballadors.

La trobada, arriba després que aquest divendres per la nit es trenquessin les negociacions entre la direcció i els representants sindicals, i la multinacional fes la seva “última oferta”.

El comitè d’empresa acusa la companyia d’estar “imposant” la seva voluntat. Reclama un pla d’industrialització, unes indemnitzacions justes i que no s’acomiadi cap empleat mentre la planta segueixi activa.

Alhora, fan una crida perquè les administracions intervinguin i adverteixen que mantindran els piquets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia