Economia

La Cooperativa d'Ivars vol distribuir carn de vedella

Negocia amb una cadena de supermercats i un escorxador per obrir-se pas en l'àmbit comercial i arribar directament al consumidor

Primeres proves de qualitat a la seva granja experimental

La Cooperativa d'Ivars, dedicada principalment a la fabricació de pinsos, vol obrir una nova línia de comercialització amb la qual pretén arribar, per primer cop, directament al consumidor final. La intenció és tirar endavant aquest projecte amb un nou producte: carn de vedella de la varietat Aberdeen-Angus. Aquesta raça és molt apreciada en el sector de la restauració, segons ha assegurat la responsable de nutrició de la cooperativa, Núria Llanes, que hi ha afegit que estan “tramitant un acord amb una cadena de supermercats i un escorxador” a partir del qual fer la distribució de la carn en un futur.

La iniciativa té com a base uns estudis sobre la qualitat de la carn de vedella que s'estan duent a terme enguany a la Granja Experimental Montsuar, que és propietat de la cooperativa. Concretament, s'està analitzant quina influència tenen en el producte final el tipus de pinso que menja l'animal, el nivell de maduració de la carn o el temps d'espera fins a la matança, explica Llanes.

Un cop s'obtinguin els resultats de la investigació –els diversos estudis que s'han efectuat anteriorment a la granja s'han basat en les mostres d'un any sencer– es farà un tast d'aquesta carn a la cooperativa i en diversos centres de recerca. És el primer cop que la Cooperativa d'Ivars s'endinsa en aquest àmbit, ja que tots els treballs duts a terme fins ara havien tingut com a objectiu aconseguir un tipus de farratge més eficient, tant des del punt de vista de la productivitat com del benestar animal.

Un altre objecte d'estudi aplicat a la vuitantena de vedells que hi ha a la Granja Experimental Montsuar d'Ivars d'Urgell ha estat, més recentment, el càlcul del nivell òptim d'energia, que és, segons la responsable de nutrició de la cooperativa, l'element que té una repercussió més gran des del punt de vista dels costos de producció del pinso.

La recerca de la granja, en què participen la Universitat de Lleida i la Politècnica de Madrid, es podrà complementar ben aviat dins la mateixa cooperativa. Serà amb la posada en marxa, al mes de setembre, d'un nou edifici destinat a laboratoris que servirà per dur a terme, entre altres, proves de digestibilitat i fermentació que ara s'encarreguen externament.

La recerca a partir de les dades de granges experimentals, per no haver d'utilitzar les dels socis, també s'aplicarà en un futur en el porcí. El director de l'àrea de remugants de la Cooperativa d'Ivars, Eliseu Isla, creu que l'equipament ha estat una “eina indispensable” els cinc anys que fa que està en funcionament. Per aquest motiu, es vol posar en marxa l'any vinent una altra granja per estudiar diverses varietats de porc.

LA XIFRA

80
vedells
repartits en quatre naus són objecte d'estudi a la Granja Experimental Montsuar de la Cooperativa d'Ivars.

Sistema de pesatge innovador

La Granja Experimental Montsuar va començar a funcionar l'any 2011 i és avui dia pionera a Europa pel que fa al sistema de pesatge dels animals i el càlcul de la quantitat d'aliment que consumeixen. Un xip col·locat a l'orella del vedell permet identificar-los en el moment en què van a menjar pinso, quan s'activa un sistema informàtic.

L'accés està ideat de tal manera que només hi pot accedir un animal a la vegada i, un cop entra, queda situat damunt una bàscula que envia el seu pes, en temps real, a una base de dades. El mateix sistema s'aplica al recipient on hi ha el pinso per poder calcular la quantitat d'aliment que queda, comprovant el que ha menjat l'animal.

El director de l'àrea de remugants de la Cooperativa d'Ivars, Eliseu Isla, explica que la granja experimental està dotada de diversos automatismes fets a mida, alguns dels quals només els havien vist funcionar als EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia