Treball exigirà a Lear un pla social que minimitze l'impacte del tancament

La multinacional va presentar ahir l'ERO als membres del comitè d'empresa i a l'administració

«Serem molt exigents en la causalitat de l'ERO, l'empresa ens haurà de demostrar que les causes que porten al tancament d'aquesta fàbrica són certes», va manifestar ahir el director dels serveis territorials de Treball a les Terres de l'Ebre, José Martín, després de reunir-se breument amb els advocats de Lear i de rebre l'expedient. Treball exigirà a la multinacional un pla social amb mesures que minimitzen l'impacte negatiu del tancament de la factoria. «Estem molt preocupats perquè és un expedient molt important per a les Terres de l'Ebre, elevarà molt l'atur industrial d'aquestes comarques», va dir Martín. La taxa d'atur industrial al Baix Ebre i el Montsià creixerà un 30% amb els 515 treballadors que Lear deixarà a l'atur.

També ahir els representants de Lear van presentar l'ERO al comitè d'empresa. Els advocats de la multinacional van ser rebuts amb xiulets i consignes com ara «No» al tancament per part dels treballadors que els esperaven a la porta de la fàbrica. «Ha quedat molt clar que l'empresa vol tancar la planta de Roquetes i justifica aquest tancament amb les pèrdues que sosté que ha registrat els darrers anys», va explicar el secretari general del sector de metall, construcció i afins (MCA) de la UGT a les Terres de l'Ebre, Francesc Jornet. Per la seua banda, els representants del comitè d'empresa van traslladar als advocats de Lear que no estan d'acord amb aquest tancament. «Tanquen perquè s'emporten la producció a Hongria», va dir Jornet. Ara s'obre un període de negociació entre el comitè d'empresa i la multinacional de trenta dies, en què es determinaran les indemnitzacions als treballadors que queden a l'atur i s'estudiarà la possibilitat de recol·locar part de la plantilla. Dimarts de la setmana que ve serà la primera reunió negociadora i sindicats i empresa es tornaran a trobar dijous. «L'empresa està predisposada a negociar», va assenyalar Jornet.

Assemblea i protestes

El comitè d'empresa de Lear ha convocat una assemblea de treballadors per aquest matí en què s'exposarà a la plantilla el calendari de reunions amb l'empresa per negociar l'ERO i en què s'aprovarà un calendari de mobilitzacions fins al 31 d'octubre, quan tindrà lloc la manifestació de Tortosa.

D'altra banda, el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, sosté que el govern s'ha despreocupat de Lear Roquetes i li reclama que actuï amb mentalitat de país «perquè les Terres de l'Ebre són Catalunya». També Unió de Joves a les Terres de l'Ebre va criticar la «passivitat» del govern davant el tancament d'empreses a l'Ebre i en el cas que no s'evite el de Lear reclamarà la dimissió del delegat del govern, Lluís Salvadó, i del director dels serveis territorials de Treball.

Els agents econòmics se sumen a la manifestació contra l'ERO

El tancament de la planta de Lear va centrar ahir la reunió del ple del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre i tots els membres van acordar donar suport a la manifestació convocada pels sindicats el 31 d'octubre a Tortosa. A més el Consell Econòmic i Social de l'Ebre va aprovar un manifest que exigeix a la Generalitat que rebutge l'expedient presentat per la multinacional. «Estem davant una decisió oportunista que, aprofitant la crisi econòmica general actual, pretén a curt termini la deslocalització de les activitat productives, i propina un cop duríssim al teixit industrial del territori», va manifestar el president del Consell, Josep Maria Franquet. Els agents socioeconòmics proposen que la multinacional reparteixi el treball entre les diverses factories i s'evite així deixar 515 persones a l'atur. «Volem mantenir els llocs de treball», va dir Franquet. El manifest es farà arribar a la Generalitat i a l'Estat, també s'enviarà als ajuntaments de Tortosa i Roquetes perquè s'hi adhereixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.