Els Pallars i l'Alta Ribagorça són el bressol ramader de la producció ecològica

L'entitat ecologista DEPANA ha donat a conèixer els resultats de l'estudi: 'Diagnosi de la Producció Agroalimentària Ecològica (PAE) al Pirineu' a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. L'informe determina els possibles punts bàsics per millorar i promoure la producció, elaboració i consum dels productes agraris ecològics del Pirineu. Els punts febles de la producció ecològica són la manca d'estructures per la producció i transformació, la falta d'estructures de mercat per comercialitzar i distribuir, la manca d'emprenedoria i inversió en aquest camp i millora de la comunicació amb els espais naturals del territori. Manel Cunill, director de DEPANA, ha explicat que és el resultat que ha sorgit d'analitzar aquest sector al Pirineu. Cunill ha dit que la gent del propi territori han de ser el primers que apostin per aquest producte i ha destacat el paper dels restaurants.

Manel Cunill, director de DEPANA, ha explicat que al Pirineu hi ha 155 operadors que treballen amb ecològica, xifra que representa un 8% de la producció total que es fa en aquestes comarques. Cunill ha dit que la producció ecològica s'ha consolidat però que hauria d'augmentar donat que a les comarques del Pirineu la producció ecològica unida a espais protegits com els Parcs Naturals ha de suposar un valor afegit al producte final. Cunill ha explicat que la producció ecològica contribueix a la conservació del medi ambient i per aquest aspecte DEPANA hi aposta de manera decidida.

Cunill ha recordat que a la demarcació de Lleida hi ha el 31,89% de la producció ecològica de tot Catalunya. Pel que fa a sectors, el ramader és el que lidera la llista amb un 38,39%, seguit dels elaboradors amb un 17%, del comercial amb un 15% i dels importadors amb un 11%. Aquestes xifres evidencien que tot i produir molt en ecològica molts dels productes no acaben el cicle amb aquest sistema de produir. La demarcació de Lleida és una comarca ramadera per excel·lència pel que fa a la producció ecològica amb un 72,73% d'equí ecològic del total de Catalunya i un 70,79% de vaquí.

Pel que fa a les explotacions ramaderes ecològiques al Pirineu n'hi ha 112 dedicades al vaquí, 17 al oví, 14 al cabrú, 10 al equí i 1 al porcí. Pel que fa a la producció vegetal; 141 a pastures, prats i farratges, 132 a boscos i matolls, 27 a cereals i llegums, 14 a hortalisses i olivera, 4 a fruiters, 4 a fruits secs i 3 a tubercles. En aquesta zona es troba 9 escorxadors d'ecològica, 3 llocs on elaboren carn ecològica i 1 de formatge.

Les comarques del Pallars Jussà i l'Alt Urgell són les que tenen més tipus diferents de productes ecològics i més diversificació. El Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça és clarament ramadera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA