Empreses

El pura sang de l'edició infantil

Des del 1991 una fundació amb 14 patrons ostenta la propietat de ‘Cavall Fort'

Facturació

1 M€

Treballadors

11

Any de fundació

1961


Per la seva condició de referent de l'entreteniment infantil i de compromís amb la llengua per a moltes generacions de catalans, pot resultar xocant parlar de Cavall Fort en termes empresarials, amb compte de resultats i facturació. De fet, als seus promotors també els devia provocar la mateixa estranyesa i cap a l'any 1991, quan es complien els trenta anys del primer exemplar, van decidir que la propietat havia de recaure en una fundació integrada per 14 patrons que es van renovant periòdicament. L'objectiu era assegurar la continuïtat del projecte i evitar al màxim mercantilitzar el projecte.

Ara bé, l'edició de les revistes (el quinzenal Cavall Fort i el mensual El Tatano) correspon a una societat limitada que rendeix comptes a la fundació, presidida, en aquests moments, per Albert Gené.

Aquesta estructura ha proporcionat estabilitat a Cavall Fort, segons reconeix Marta Ribera, gerent de l'empresa. Actualment, els dos productes de la casa compten amb més de 18.000 subscriptors i un dels principals objectius del negoci és anar equilibrant les baixes amb noves altes. El Tatano està concebut per a un públic de 4 a 8 anys i Cavall Fort pren el relleu fins als 12 anys, “constantment se'ns fan grans els clients i hem de dedicat esforços a les incorporacions”, apunta Ribera. Bona part de les noves subscripcions es fan per Internet.

En aquest sentit, l'editorial promet per a aquest any una nova pàgina web renovada, però, de moment, prefereixen no abordar l'edició digital de les revistes. La raó és que tenen clar que quan facin aquest pas serà per donar un plus -“no podem fer el mateix que al paper en la versió digital”, diu Ribera- i això representa una inversió important i, en aquests moments, el retorn econòmic no és evident. En qualsevol cas, augura molt de temps al paper per als continguts que fan.

Marta Ribera reconeix que el que significa la marca Cavall Fort a Catalunya pesa molt i obliga els gestors a sospesar molt les decisions: “És cert que la marca ens obre moltes portes però també ens frena per fer determinades aventures perquè no ens podem equivocar, està en joc el prestigi de la institució”, explica la gerent de l'editorial. Això no treu que l'equip de gestió treballi en nous horitzons per a les revistes. En aquests moments, volen incorporar nous continguts per reforçar el rol d'eina pedagògica que tant Cavall Fort com El Tatano tenen. D'aquesta manera volen estar més presents en escoles, centres d'acollida i altres establiments formatius.

També volen guanyar presència a les llibreries, perquè és un entorn propici en què poden aconseguir nous clients. Concretament, volen insistir en accions que estimulin les subscripcions de revistes com a objecte de regal als més petits.

Cavall Fort neix en ple franquisme amb l'objectiu d'enganxar els petits en el consum d'entreteniment en català. Amb l'arribada de la democràcia, la publicació té un paper important en la normalització de la llengua. Ha creat referents del còmic català com ara Ot el Bruixot de Picanyol, però també ha estat la porta d'entrada del còmic francès i belga: els Barrufets o Lucky Luke. El Tatano neix com un suplement de Cavall Fort el 1990 i cap al 2005 es converteix en una publicació mensual que s'adquireix per separat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona