Empreses

El detall

Schwartz-Hautmont enllesteix l'esquelet d'una refineria belga

L'empresa tarragonina ha executat un encàrrec de la petroliera Total

L'estructura consta de 85.000 metres cúbics i suposa 6.000 tones de pes
Han calgut cinc operacions d'embarcament per enviar-la
a Amberes
El personal és menys productiu sobre el terreny que al taller

Projecte Optara és el nom amb què es va batejar l'encàrrec que fa uns mesos va aterrar als despatxos de l'empresa tarragonina Schwartz-Hautmont. Es tractava de construir una estructura de 85.000 metres cúbics i 6.000 tones de pes per equipar una refineria de la companyia petroliera Total a Amberes, Bèlgica. Un any de feina, 35 milions d'euros d'inversió i fins a 700 treballadors dedicats a l'obra (entre personal directe i subcontractats en els moments de màxima intensitat) han fet possible la construcció d'un voluminós i complicat trencaclosques per al quals han calgut cinc fases d'embarcament per poder ser transportat de manera òptima i segura. La última peça d'aquesta enrevessada i intricada estructura és a punt d'arribar a destí.

“Aquest tipus de projecte és un cas especial”, comenta Artur Costa, responsable del departament comercial de Schwartz-Hautmont. Per especial s'entén que la construcció s'ha hagut de fer per mòduls, una tècnica que, diu Costa, té les seves particularitats però que “s'està posant de moda a l'hora de fer les instal·lacions per a una planta química o per s una refineria”.

Més agilitat.

La tècnica convencional de construcció de grans estructures passava per desplaçar sobre el terreny els tècnics i els operaris perquè anessin aixecant l'estructura com el qui aixeca un bloc de pisos. Schwartz.-Hautmont, en canvi, ha optat per un disseny modular de l'estructura, és a dir, la planta es va construint i muntant per unitats independents i separades en funció de l'activitat que duran a terme un cop la planta es posi en funcionament.

D'aquesta manera, per una banda es construeix l'esquelet metàl·lic i les canonades, per l'altra la instrumentació i la instal·lació elèctrica i, de manera separada, els aïllaments, mecanismes de seguretat i protecció contra incendis.

¨És una manera de treballar molt més àgil”, revela Artur Costa. “El personal és menys productiu treballant sobre el terreny que quan treballa al taller”, afegeix.

La disponibilitat de peces, material i recursos també és més factible en el lloc tradicional de treball i els terminis d'entrega de l'obra es redueixen. Més rapidesa, més agilitat i menys costos.“Trasllat i dietes pel fet de treballar fora de casa es redueixen.”

El clima.

De fet, costos a banda, el disseny modular es va començar a desenvolupar per treballs que s'havien de dur a terme en enclavaments on les condicions meteorològiques condicionen els ritmes de treball. Indrets on les temperatures són excepcionalment altes, o molt baixes, i on la finestra de bon temps és reduïda i només permet treballar durant unes franges temporals molt concretes.

Per exemple, en aquest cas, fent el gros de la feina als seus tallers de Vila-seca, Schwartz-Hautmont ha pogut deixar de banda el condicionament climatològic propi de les terres del nord d'Europa.

El handicap de decantar-se pels mòduls és que, un cop enllestida, l'estructura s'ha de traslladar al lloc per interconnectar-la i posar-la en marxa. I traslladar una refineria no és, precisament, cosa senzilla.

L'operativa del projecte Optara ha constat de cinc embarcaments des del Port de Tarragona. El primer es va dur a terme el mes de setembre del 2014, i l'últim va finalitzar fa dues setmanes, quan el vaixell Rolldock Sea, que navega sota bandera dels Països Baixos, amb una eslora de 140 metres, màniga de 24 metres i un calat set metres, va encarregar-se de completar les maniobres de càrrega de l'última peça de les 26 en què s'ha repartit el megaprojecte.

“A Schwartz-Hautmont fem coses bastant grans però des del punt de vista modular aquesta ha estat l'obra més gran que hem executat”, diu el responsable comercial. La contractista del projecte ha estat Técnicas Reunidas, multinacional espanyola que cotitza a l'Ibex 35. Després de fer un estudi de detall dels treballs d'enginyeria que necessitava el projecte de la petroliera Total, va encomanar a l'empresa tarragonina les tasques d'execució.

Des del Port de Tarragona, escenari de les operacions de càrrega i enviament, s'ha manifestat que l'operatiu de l'Optara ha estat dels més importants que mai s'han hagut de gestionar, però s'ha precisat que les instal·lacions tarragonines són òptimes per a aquests tipus de treballs.

“El port és un dels ports mediterranis especialitzats en l'operativa de project cargo (peces de grans dimensions o components que necessiten muntatge al vaixell) i ofereix unes infraestructures especialitzades per aquest tipus de càrrega, així com àmplies àrees operacionals als molls, les rampes i una excel·lent accessibilitat terrestre i ferroviària.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Schwartz-Hautmont enllesteix l'esquelet d'una refineria belga

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona