Economia

El País Valencià un dels més afectats per la regressió dels pressupostos estatals

Decauen les obres del tercer carril i l'ampliació del museu de Sant Piu Vè i el Palau de les Arts

Hi ha augment pressupostari per a comissaries però es rebaixa la partida a la Guàrdia Civil

El País Valencià rebrà 72,83 milions d'euros el 2013 del Fons de Compensació Interterritorial, segons el projecte de pressupostos de l'Estat presentat ahir dissabte pel ministre Montoro.

En concret, es rebran 54,62 milions de l'esmentat fons i 18,2 del Fons Complementari que aprofita per a corregir desequilibris econòmics interterritorials i fer efectiu el principi de solidaritat.

Segons es detalla al document, la conselleria d'Hisenda i Administració Pública rebrà una partida d'11,8 milions adreçada a l'execució del complexe administratiu 9 d'Octubre, mentre que la d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient percebrà 22,04 milions.

Quan a infraestructures, es rebran 19,5 milions d'euros per a carreteres, autovies i autopistes, entre les que s'executarà l'accés Nord a Alacant, l'autovia d ela Plana entre la Pobla Tornesa i Vilanova d'Alcoleja, la primera fase de l'accés Nord al port de València i altres obres de conservació a les demarcacions de València i Castelló.

S'adrecen a medi ambient uns 2,5 milions d'euros perquè es lluite contra desertificació i s'hi realitze restauració hidrològica i forestal.

Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua obtindrà 9,39 milions per a projectes de modernització de xarxes de reg i obres per al transvasament Xúquer Vinalopó.

Justícia i Benestar Social tenen una partida consignada d'11,33 milions per poder abordar la Ciutat de la Justícia d'Elx, el Palau de Justícia de Paterna i el de Vila-real, així com l'ampliació de la Ciutat d ela Justícia de València. També es contempla la climatització de la residència de la tercera edat de Carlet.

Sense pressupost

Les obres per ampliar el tercer carril de la A3 entre Bunyol i València s'ha quedat sense pressupost segons es desprèn de la documentació que s'adjunta als pressupostos generals. Tampoc no es contempla cap mena d'inversió per als plans de supressió de passos a nivell previstos entre 1998 i 2017.

Les obres de rehabilitació i ampliació del Museu de Belles Arts Sant Pius Vè s'ha quedat sense partida pressupostària i el Palau de les Arts tan sols rebrà 423.230 euros, un 49,9% menys que l'any passat. L'IVAM es veu retallat en més de 30.000 euros respecte del pressupost de l'exercici anterior. Pel que fa al museu de ceràmica González Martí, no hi ha prevista cap partida per a conservació i restauració de bens culturals tot i que es preveia una dotació de 250.000 euros per al 2013.

Per contra sí que s'ha previst una restauració per a la catedral de València i de les murades de Peníscola.

La part positiva dels pressupostos de l'estat es troba en la construcció de comissaries de Policia Nacional, però com a contrapés es deixa sense pressupost a la Guàrdia Civil. Finalment, el govern estatal invertirà 1,8 milions per al control de la regressió i la protecció del litoral valencià.

Valoració ben negativa

Redacció

El diputat d'Esquerra Unida - Els Verds en el Congrés, Ricardo Sixto, ha valorat “molt negativament” els Pressupostos Generals de l'Estat perquè “tornen a penalitzar les inversions al País Valencià. La proposta per a 2013 aprofundeix més encara en la discriminació que ja es va patir amb el pressupost per a 2012.

El País Valencià és una de les autonomies que ixen pitjor parades amb un percentatge de retallada superior al 16%, la qual cosa “col·loca aquest territori en el grup de les que majors retallades en inversions pateix”, critica Sixto.

El parlamentari d'esquerres destaca que els PGE para 2013 “deixen en l'aire les inversions en obres que ja estan en marxa i és urgent concloure, com l'ampliació de l'A3, o en infraestructures culturals tan importants com els museus de Belles arts de València o el Nacional de Ceràmica González Martí, mentre que mantenen les ajudes per a la Catedral de València. Açò evidencia el biaix ideològic que el PP imprimeix fins i tot a les retallades”, afirma.

Per a Sixto, “aquests pressupostos no serveixen per a lluitar contra la crisi, perquè amb tantes retallades ni podran pal·liar els efectes més negatius sobre les capes socials que més pateixen els seus efectes, ni contribuiran a reactivar l'economia construint un nou model productiu.

L'objectiu del PP és retallar per a pagar el deute públic, disparat per

les ajudes als bancs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona