Gran angular

Senyor Nobel, tinc una pregunta per a vostè

Sis premis Nobel de química assisteixen al Campus d'Excel·lència de la Catalunya Sud per interactuar amb els estudiants i investigadors que estan desenvolupant les seves tesis

El campus ha provat de posar èmfasi en
les relacions entre universitat i empresa

Televisió Espanyola va decidir exportar un format que s'havia ideat a França i la primera emissió del programa va posar en evidència (ja fa ni més ni menys que cinc anys d'allò) el llavors president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, quan un ciutadà li va preguntar en directe si sabia quin preu tenia un cafè. Els 80 cèntims que va respondre Zapatero van ser els cèntims més controvertits d'aquella primavera fins que, passats uns mesos, el debat el monopolitzaria el “jo em dic Josep Lluís” de Carod Rovira.

Els investigadors i estudiants de química que aquesta setmana han acudit a les sessions del Campus d'Excel·lència Internacional de la Catalunya Sud (Ceics) no han parlat del preu del cafès però sí han pogut exposar dubtes als sis premis Nobel en química (el Nobel d'economia Finn Kydland també hi ha estat però limitant-se a fer la conferència inaugural) que acudien a la cita com a convidats estrella. Sidney Altman, Ryoji Noyori, Karl Barry Sharpless, Aaron Ciechanover, Richard R. Schrock i Ada E. Yonath van ser premiats -entre 1989 i 2009- amb el màxim reconeixement científic mundial i aquests dies han estat a Tarragona per escoltar les idees i les tesis d'un centenar de joves investigadors (estudiants de màster, doctorat i postdoctorat) prèviament seleccionats en universitats i centres de recerca.

Sota el lema Chemistry for life, el Nobel Campus -coordinat per la Universitat Rovira i Virgili- tenia l'objectiu de generar una interacció intensiva entre els premis Nobel i els candidats a ser-ho algun dia. La convivència en un entorn propici per al diàleg i l'intercanvi formal i informal d'experiències i coneixements s'havia pensat per enriquir les dues bandes i ho resumia bé un dels estudiants que hi exposava tesi quan deia “és que penses que un Nobel està per sobre de nosaltres, per sobre de la resta de la gent, però els tractes i veus que són persones normals”.

Tan normals que, per exemple, Richard R. Schrock -premiat el 2005- va respondre “la pizza” quan davant de tot un auditori va ser requerit perquè revelés “la cosa més sorprenent que li hauria agradat descobrir”. En la mateixa línia, a l'hora de donar consells als joves investigadors, el professor Ryoji Noyori va dir-los que es deixessin estar de barreres que puguessin limitar la capacitat de coneixement i que el millor que podien fer és “voltar pel món”.

SENZILLESA.

I és que si en una cosa semblen coincidir tots els ponents i la majoria d'assistents a les jornades és en la necessitat de canviar la imatge pública d'aquesta branca de la ciència. Així, Richard R. Schrock destacava que “en el nostre món tot és química. És clau per resoldre problemes biològics o problemes de salut mental”, alhora que lamentava que “la química no és prou apreciada”. El professor Luis Oro (docent a la Universitat de Saragossa i investigador de referència en l'àmbit de la química inorgànica) es queixava que “no som prou capaços de comunicar què pot fer la química” i sentenciava que “la química no és un problema, és la solució”.

En aquest sentit, Aaron Ciechanover -premiat el 2004- atribuïa a la química un paper fonamental en les diferents “revolucions” que ha experimentat la medicina, unes revolucions que es van iniciar al segle XX gràcies al desenvolupament de la química i la seva incidència en la higiene i el desenvolupament de fàrmacs. Com a exemple de l'eficàcia, va dir, el fet que s'hagi aconseguit que l'esperança de vida a Europa hagi passat dels 35 anys de finals del segle XIX a més de 80 anys als països desenvolupats.

RECERCA.

Sidney Altman -premiat el 1989- va voler fer una crida sobre la importància de la recerca i va posar de manifest que “més del 80% de les idees que fan avançar un país provenen d'investigacions realitzades en universitats o centres tecnològics, amb fons públics”, en clara referència al que s'arrisquen els governs quan tallen l'aixeta de la inversió destinada als laboratoris.

La relació entre universitat i empresa també ha estat un dels eixos previstos en el programa i algunes de les principals empreses del sector que tenen planta a Tarragona assistien a les jornades per copsar coneixements i plantejar els seus posicionaments sobre la relació entre la formació universitària i la translació al món empresarial. Jesús García, director de relacions científiques i informàtica avançada al Centre de Tecnologia de Repsol, destacava la importància de marcar-se fites temporals a la hora de definir un projecte. “És fonamental fer un bon seguiment. Marcar metes a assolir cada pocs mesos i revisar com avança el projecte, redefinint-ne l'enfocament si és necessari.” Per a Norbert Kuschnerus, responsable de suport i seguretat d'operacions de Bayer, cal més col·laboració entre universitat i empresa, també en els resultats a perseguir. “A vegades, a la universitat els investigadors pensen que la intervenció principal de l'empresa en el projecte és l'econòmica i que no ha de fer el seguiment del projecte”, apuntava. “Des de l'empresa, per la seva part, massa cops només es consulta amb la universitat temes concrets.”

El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, el darrer dia expressava en veu alta una reflexió a mode de conclusió i apuntava que “s'ha assolit l'objectiu principal de la trobada, que és la interacció fluïda i enriquidora entre els premis Nobel i els joves investigadors”. El balanç fet per Grau d'aquests tres dies és molt positiu. El rector considera que les conferències, taules rodones i tallers han estat positius per fomentar coneixement i considera que “l'èxit que ha tingut el campus ens ha de permetre plantejar la continuïtat de la iniciativa en el futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA