CiU proposa que es faci un estudi sobre les varietats de raïm previ a la fil·loxera conreades a la Val d'Aran

Agustí López, diputat de CiU al Parlament de Catalunya i alcalde de Sort, ha entrat al registre de la cambra catalana una proposta de resolució en la qual reclama al govern que programi per a l'anualitat del 2010 un estudi de la vinya anterior a la plaga de la fil·loxera de la Val d'Aran, per determinar les antigues varietats de raïm que es van conrear en aquest territori al llarg dels segles. I és que arran de la plaga de la fil·loxera gairebé la totalitat de conreus de vinya de l'Alt Pirineu i la Val d'Aran es van perdre, llevat de determinades zones de la Conca de Tremp, al Pallars Jussà. La incorporació de les varietats antigues de raïm als vins que es puguin elaborar a la Vall d'Aran en un futur proper poden atribuir-los «una personalitat innegable» i, per això mateix, és recomanable «impulsar la recerca i la localització dels peus de cep que s'han mantingut arrapats a les parets de pedra seca ben assolanades», segons Agustí López.

López recorda que, de fet, l'Institut Català del Vi (Incavi) està fent estudis de les antigues varietats de ceps, les que es conreaven abans de la fil·loxera, a la comarca del Pallars Sobirà. Malauradament, els espais agraris pirinencs que són susceptibles de produir raïm en el futur es troben «en un estat d'abandonament progressiu i de reforestació natural sense cap mena de planificació».

Per Agustí López, «l'activitat vitivinícola pot esdevenir una nova línia de treball del sector agroalimentari de les comarques de l'Alt Pirineu i del territori de la Val d'Aran, amb repercussions molt positives en l'oferta gastronòmica pirinenca».

Actualment al territori de la Val d'Aran i a les comarques de l'Alt Pirineu s'estan endegant diversos projectes vitivinícoles als municipis d'Organyà, a l'Alt Urgell, i de Sort, al Pallars Sobirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona