Eines

Clústers, treball en equip per sumar esforços

Catalunya, amb 30 clústers que apleguen més de 2.000 empresaris, és capdavantera en aquesta iniciativa basada en la cooperació empresarial

El clúster està basat en la cooperació per avançar d'una manera més ràpida

Clúster és un terme que defineix les agrupacions d'empreses amb un mateix objectiu que treballen de manera coordinada. Aquest mètode de treball és altament efectiu per implementar models de negoci amb perspectives de creixement, perquè permet que les empreses comparteixin reptes estratègics i sumin esforços. Tot el que una empresa no pot aconseguir des de la individualitat, ho pot fer amb el treball en equip d'un clúster. El clúster és, per tant, el resultat de la unió de les parts, una estratègia basada en la cooperació per avançar a una velocitat més ràpida i aconseguir resultats d'un abast més gran.

Catalunya és un país pioner en iniciatives de clústers. Actualment n'hi ha 30 en funcionament a tot el territori, en àmbits tan diversos com ara les TIC, l'òptica, l'aigua o la moda tèxtil, que apleguen en total uns 2.000 empresaris. Barcelona acull, a més, la seu de The Competitiviness Institute, organisme de referència internacional en aquest àmbit que agrupa experts en desenvolupament de clústers d'un centenar de països.

ACC1Ó impulsa la creació i dinamització dels clústers empresarials sota la premissa que la competitivitat d'una empresa depèn de dos factors: de la seva estratègia individual i de l'entorn on competeix. En aquest sentit, qualsevol empresa pot esdevenir competitiva si adopta elements de diferenciació estratègica.

Reptes globals. Les estratègies que caldrà implantar en cada cas dependran dels reptes de cada clúster, però l'economia actual presenta dos grans desafiaments que són comuns: la velocitat del canvi tecnològic i la globalització dels mercats. Per fer front a aquests reptes, i per adaptar les estructures empresarials als canvis que se succeeixen, des de l'administració s'impulsen de forma preferent polítiques d'innovació i d'internacionalització. Això es fa amb un enfocament proactiu i amb l'objectiu de detectar oportunitats per als clústers.

Durant el 2011, ACC1Ó ha donat suport a prop de 80 projectes que han sorgit dels clústers catalans. Es tracta d'iniciatives tan diverses com ara la creació de la marca d'alimentació Catalonia Gourmet i la seva presència en la distribució amb una xarxa de córners, o la plataforma www.clickonfashion.cat, ideada pel clúster tèxtil per a la venda en línia d'alguns dels seus articles. Es calcula que tots els projectes han generat una inversió associada al territori de 3,2 milions d'euros.

motxilla ergonòmica

Kid's Cluster: l'impuls al sector infantil català

El Kid's Clúster és un conjunt d'empreses i entitats del sector infantil que col·laboren per fer realitat projectes d'innovació amb la participació de diferents sectors. És el cas de la motxilla ergonòmica desenvolupada per l'aliança entre l'empresa Miquelrius i l'Hospital de Sant Joan de Déu, ja disponible al mercat i dissenyada per evitar lesions d'esquena als infants. El Kid's Clúster agrupa més de 40 empreses.

21 empreses d'alimentació

Catalonia Gourmet

Conserves Ferrer, Embotits Salgot, Galetes Trias i 18 empreses catalanes més del sector de l'alimentació de gamma alta han impulsat la nova marca Catalonia Gourmet, que agrupa productes tan variats com ara el salmó, els bombons i el cava. Catalonia Gourmet és una iniciativa del Clúster Català d'Elaboradors de Productes Gourmet que neix amb l'objectiu de posicionar el gurmet català en els mercats exteriors.

l'apunt

Catalunya en 30 clústers

Gourmet

Foodservice

Moda Tèxtil

Kid's

Benestar

Esport

Béns d'equip

Càrnies

Ferroviari

TIC

Maquinària agrícola

Aigua

Moble

Il·luminació

Domòtica

Suro

Fotovoltaic

Motos

Nàutica

Packaging

Aqüicultura

Materials avançats

Òptica

Sistemes de mobilitat

Aeroespacial

Biotecnologia

Eficiència energètica

Disseny

Logística

Farmàcia i cosmètica



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona