Opinió

Constitució, pressupostos i “rock and roll”

Continua sent una Constitució el que va ser? Penso que no, almenys en el Regne d'Espanya, des de fa uns dies. Una Constitució era quelcom de màgic, ara és un quadern en el qual s'apunta el que poden o no pujar les despeses de l'exercici; i, ull, no ho critico, igual és que ha de ser així. El que xoca és la velocitat a la qual una Constitució pot canviar-se, sobretot quan ens havien dit que era gairebé impossible de canviar. Per quina raó s'ha canviat amb tanta rapidesa? Diuen que era per donar confiança als mercats. Els mercats, ah, els mercats!; realment algú es creu que a un broker que ara es troba a la planta 27 de la Torre Sears de Chicago li importa una mica que en la Constitució d'una economia que representa el 2% del PIB del planeta estigui escrit que ha de restringir les seves despeses el 2020 en virtut d'un desenvolupament que en una llei orgànica de pròxima elaboració? Llavors, per què?

A veure, com ho diríem… Resulta que el planeta està arruïnat, que té un deute de nassos i que uns recursos que ha estat malgastant en aquestes dècades passades resulta que són escassos; i a sobre a la gent li han estat dient que per ser feliç ha de tenir un Lamborghini i ara li diuen a aquesta gent que no, que del Lamborghini, ni parlar-ne.

El planeta està ficat en una crisi sistèmica que és impossible resoldre a la manera tradicional: el Pla E i les seves variants ho van intentar, i l'única cosa que s'ha aconseguit ha estat arruïnar-nos més; ara ja solament queda reduir despeses, podar, retallar, però no per estalviar, no per virtut, sinó perquè no hi haurà d'on treure res, o és que algú pensa que a mesura que anem aprofundint en la crisi els ingressos públics es mantindran? Per això el missatge, encara que sense expressar-lo obertament, que no cal espantar més del que sigui convenient, havia de ser contundent, i on es pot reflectir una mica de forma convincent? Doncs en una Constitució mentre segueixi sent sòlida, que no sigués jo tal com estan les coses. Bé, però, llavors la Constitució pot canviar-se per a unes coses i no per a unes altres? Per què no s'escriu en la Constitució espanyola que en el regne hi ha unes regions que donen molt més del que reben de tal manera que els qui reben poden acabar estant millor que els qui donen? O que Catalunya té un dèficit interregional amb Espanya de 18.000 milions d'euros? Per què no s'escriu que en aquest límit que es vol fixar en el dèficit de les regions continuarà sense reflectir-se el que les regions donen? I per quines raons els polítics de Catalunya no airegen això, no informen sobre això, no exigeixen que això deixi de ser així? Per què no s'escriu que Catalunya tindria superàvit comptable si tingués accés a aquests diners?

Per què el títol d'avui? doncs per aquella cançó d'Ian Dury Sex, Drugs and rock'n'roll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

Brussel·les exigeix a Booking complir amb les restriccions de la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona