Economia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

La Cambra de Girona, conjuntament amb les d’Andorra, Lleida, l’Occitània-Pirineus Mediterranis, i els Pirineus Orientals han presentat una nova aliança per potenciar el desenvolupament empresarial i l’emprenedoria sostenible en l’espai econòmic transfronterer. GALOP és l’acrònim amb què han batejat el nou projecte de cooperació, un terme compartit tant en català com en francès i construït amb les inicials del cinc territoris, com ha explicat el president de la Cambra gironina, Jaume Fàbrega, amb la “connotació de cavalcar ràpid” i “avançar” en una internacionalització que ja fa sis anys que treballen accions plegades.

El projecte tindrà un calendari a tres anys vista, i donarà continuïtat a les dues iniciatives prèvies de cooperació CCI Pirineus Med I i II, també dins del programa de fons europeus Feder anomenat POCTEFA, en l’espai transpirinenc de Catalunya Andorra i Occitània.

Els anteriors projectes se centraven en la preparació i vertebració de l’espai per a pimes, microempreses, start-ups i autònoms, un 90% del teixit econòmic i productiu en el cas de la demarcació de Girona, però amb la necessitat de saltar les “barreres, sobretot psicològiques” que encara representen les fronteres administratives, recordava Fàbrega. Amb GALOP, però, incidiran en el vessant de la sostenibilitat, i el “sentiment compartit de l’economia verda”, destacava el seu homòleg de la Cambra dels Pirineus Orientals, Laurent Gauze, per “detectar sectors emergents i nous models de negoci”.

Des de la Cambra de Lleida, el seu vicepresident, Pompili Roiger, agraïa el suport dels tècnics transfronterers per animar molts empresaris a fer el pas cap a la internacionalització, i en aquest cas, amb la necessitat d’alinear eficiència amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unives i el Pacte Verd Europeu. En la transició ecològica, potenciaran accions d’ús d’energies renovables, optimització de cadenes de subministraments o la reducció de residus i demanda energètica.

El model de casos d’èxit

Finalment, el president de la Cambra andorrana, Josep Maria Mas, ha avançat que el projecte tindrà presència sobre els diversos territoris en forma de viatges, a Catalunya i el sud de França, per donar a conèixer casos d’èxit d’algunes empreses que ja han avançat feina en matèria de sostenibilitat. Seran “empreses inspiradores” que permetran elaborar un llibre blanc amb testimonis, reportatges i contactes, i se sumaran a les eines d’assessorament i disgnosi –amb un observatori per definir el punt de partida i els objectius amb vista a 2030.

Finalment, també tindran importància accions de networking, o treball en xarxa entre empresaris i experts. I engegaran una acceleradora de start-ups, amb accions formatives, sessions de mentoratge amb experts i empreses referents i accions per facilitar que projectes d’interès puguin accedir a finançament públic, bancari o d’inversors privats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les exportacions a la demarcació creixen un 87% en deu anys

GIRONA

Tesla, entre la promesa i la pràctica

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
FIGUERES

Uns 800 inscrits a la Fira TreballemGI, que ofereix més de 200 llocs de treball

FIGUERES
economia

La zona euro supera la recessió tècnica

barcelona
economia

Els pagesos tallaran la frontera amb França el 3 de juny en una protesta “històrica”

barcelona
Estat espanyol

El Banc Santander pateix un ciberatac

Barcelona
economia

L’habitatge i l’alimentació estiren l’inflació d’abril i la situen al 3% anual

barcelona

Una quinzena de comerços volen traspassar el negoci per falta de relleu

BANYOLES

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els pisos turístics

GIRONA