Economia

Estats Units

El govern de Joe Biden acusa Apple de pràctiques monopolístiques amb l’iPhone

La fiscalia general denuncia que l’empresa tecnològica ha bloquejat reiteradament els serveis de tercers que competíssin amb els seus propis productes

La companyia californiana rebutja les acusacions i retreu a l’executiu haver-se extralimitat

El Departament de Justícia dels Estats Units ha presentat aquest dijous una històrica demanda civil contra Apple per presumptes pràctiques de monopoli en el mercat dels telèfons intel·ligents amb l’iPhone.

La denúncia, presentada pel fiscal general dels EUA, Merrick B. Garland, juntament amb els de quinze Estats i el districte de Columbia, afirma que l’empresa de Cupertino exerceix el seu poder de monopoli al sector per extreure més diners a consumidors, desenvolupadors, creadors de continguts, artistes, editors, petites empreses i comerços, entre altres. Segons els demandants, Apple ha impedit de forma reiterada a altres empreses la possibilitat d’oferir aplicacions que competissin amb els seus productes, com per exemple el seu moneder digital, i ha obligat els consumidors a pagar preus més alts pel maquinari. “Cada pas que ha fet Apple ha reforçat la seva posició de monopoli en el sector dels telèfons intel·ligents”, assegura el Departament de Justícia en la demanda.

En la roda de premsa on ha anunciat l’acció legal, Garland ha afirmat que Apple no s’ha mantingut per davant de la competència al mercat dels telèfons intel·ligents no només pel “mèrit”, sinó per “violar les lleis antimonopoli federals”.

El fiscal general ha advertit que sinó es qüestiona els seu comportament anticompetitiu, “Apple continuarà reforçant el seu monopoli”. És per això que ha promès que el Departament de Justícia “farà complir enèrgicament les lleis antimonopoli que protegeixen els consumidors de preus més alts i menys opcions”. “Els consumidors no haurien de pagar preus més alts perquè les empreses violen les lleis antimonopoli”, ha sentenciat.

La denúncia cita algunes de les estratègies que, a parer dels demandants, Apple ha utilitzat per reforçar la seva posició de monopoli, com interrompre el desenvolupament de “super aplicacions” que facilitarien als consumidors canviar més fàcilment de plataforma.

També acusa la companyia de la poma de bloquejar el creixement de serveis d’estríming que permetrien als consumidors gaudir de videjocs i altres programaris en línia sense haver de pagar més espai al núvol o per un maquinari més car.

A més, retreu a Apple haver discriminat els serveis de missatgeria multiplataforma, obstaculitzar la creació de carteres digitals de tercers i limitar les funcionalitats dels rellotges intel·ligents amb els iPhone, per obligar els consumidors a comprar els Apple Watch.

La queixa apunta que les pràctiques de la companyia van més enllà d’aquests exemples i afecten els navegadors web, la comunicació de vídeo, les subscripcions de notícies, l’entreteniment, els serveis d’automoció, la publicitat, els serveis d’ubicació i molts altres.

Apple ha rebutjat les acusacions i ha alertat que “aquesta demanda amenaça allò que som” i els principis que diferencien els seus productes “a mercats intensament competitius”. “Si prospera, obstaculitzaria la nostra capacitat de crear el tipus de tecnologia que la gent espera d’Apple, on es creuen maquinari, programari i serveis”.

La firma tecnològica ha alertat el cas pot establir “un precedent perillós” en facultar el govern “per intervenir en el disseny de la tecnologia dels ciutadans”. “Creiem que aquesta demanda és errònia des del punt de vista dels fets i de la llei, i ens defensarem enèrgicament”, ha avançat l’empresa en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona