Economia

economia

La inflació cau fins al 2,7% al febrer per la baixada de l’electricitat i la moderació dels aliments

L’IPC es redueix sis dècimes respecte el gener i s’allunya de la xifra del 5,6% que va assolir ara fa tot just un any

L’Índex de Preus de Consum (IPC) es va reduir sis dècimes fins al 2,7% al febrer a Catalunya en comparació amb el mes de gener i s’allunya de les xifres que tenia fa justament un any, el febrer del 2023 en què la inflació va arribar a 5,6%, la xifra més alta de l’any passat. Segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquesta baixada està marcada per la moderació dels preus de l’electricitat, que descendeix un 3,2%, i amb una variació anual d’un -12%, mentre que els aliments van retrocedir un 0,2% respecte al primer mes de l’any.

La inflació subjacent, que no té en compte l’energia i els aliments no elaborats, es va enfilar fins als 3,4% a Catalunya, quan el mateix mes de 2023 era del 7,1%. A l’estat espanyol es va situar en el 3,5%, menys de la meitat que un any enrere (7,6%).

Els preus dels aliments van continuar suavitzant-se si es comparen amb el mes de gener, especialment els llegums (-6,7%), carn ovina (-2,4%), peix fresc i congelats (-1,7%), llet (-0,3%) i pa (-0,2). En canvi, l’oli va seguir a l’alça, sent un 2,1% més car, també la fruita fresca va augmentar un 1%, els cereals i derivats un 0,4% i els ous i aigua mineral, refrescos i sucs un 0,3%.

L’oli va encadenar el segon mes de pujada, passant d’un 44,4% anual al gener a un 46,7% al febrer i s’apropa al pic assolit a l’abril de 2022, quan va enfilar-se fins al 50,3%.

2,8 %al conjunt de l’Estat

Al conjunt de l’Estat, la taxa de variació anual de l’IPC es va situar en el 2,8%, sis dècimes per sota la registrada al gener. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, els grups que van destacar per la seva influència en la disminució de la taxa anual van ser l’habitatge, que es va reduir 4,2 punts, fins al -2,7%, i els aliments i les begudes no alcohòliques, amb una taxa anual del 5,3%, 2,1 punts per sota la del mes anterior i menor des del gener del 2022.

En el cas de l’habitatge, el comportament va ser pel descens del preu de l’electricitat davant l’increment del febrer de l’any passat. En l’apartat dels aliments i begudes no alcohòliques, el descens es va concentrar en els llegums, les hortalisses i la carn, que van augmentar al febrer, i als increments dels preus de la fruita, el pa i els cereals i l’aigua mineral, refrescos, sucs de fruita i vegetals.

D’altra banda, per comunitats, l’IPC va registrar taxes anuals positives en totes les comunitats autònomes, encapçalades per Extremadura (3,3%), Galícia (3,2%) i les Illes Canàries (3,1%). En canvi, on menys va pujar va ser La Rioja i Navarra, ambdues amb un 2,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA