Economia

ECONOMIA

El Japó cedeix a Alemanya el títol de tercera economia mundial

El ‘sorpasso’ de l’economia alemanya a la nipona s’atribueix a un ien dèbil i a un envelliment i pèrdua de població del país asiàtic

El Japó ha estat desbancat per Alemanya com a tercera economia més gran del món i ha caigut en recessió. Aquest canvi de posicions es deu més a la fluctuació de divises que al rendiment de cada economia: termes reals l’economia nipona va créixer un 1,9% el 2023, mentre que Alemanya es va contraure un 0,3%, segons les dades publicades el gener passat.

Però el fort deteriorament del ien, de més del 18% respecte al dòlar en els darrers dos anys, va fer que el PIB nominal del Japó se situï en 4,2 bilions de dòlars (3,67 bilions d’euros), per sota dels 4,5 (uns 4,12 bilions d’euros) d’Alemanya, segons dades publicades aquest dijous per les autoritats nipones i recollides per Efe.

Aquesta caiguda de la divisa nipona es deu a la decisió del Banc Central del Japó de mantenir els tipus en negatiu per impulsar els preus, mentre que altres reguladors, amb la Reserva Federal (Fed) dels EUA o el Banc Central Europeu (BCE) els han augmentat per combatre la inflació.

De la mateixa manera que Alemanya, el Japó també és una potència exportadora. El país asiàtic depèn en gran manera del seu comerç exterior, sobretot de les exportacions de cotxes, tot i que la debilitat del ien ha abaratit els seus productes a l’estranger. Però, a diferència d’Alemanya el Japó es ressent més de la falta de mà d’obra i el declivi demogràfic, la qual cosa fa pensar als experts que la bretxa entre les dues economies s’ampliarà més.

De fet, l’economia nipona es va contraure de nou en l’últim trimestre de 2023 en un 0,1%. Aquest retrocés, sumat a la caiguda més marcada del 0,8% registrada entre juliol i setembre, fa que l’arxipèlag asiàtic entri en recessió tècnica i els experts adverteixen que podria tornar a retrocedir en el trimestre actual.

Durant els seus anys d’ascens econòmic, entre el 1970 i el 1980, el Japó semblava destinat a superar els Estats Units com a principal economia mundial, però l’esclat de la crisi financera i immobiliària a principis de la dècada de 1990 el va dur a l’estancament i la deflació. El 2010, el Japó ja va veure com la Xina li arrabassava el títol de segona economia mundial i ara ha estat Alemanya qui l’ha desplaçat cap a la quarta posició del rànquing. I, segons les previsions publicades pel Fòrum Monetari Internacional (FMI) l’any passat, l’Índia, que ocupa la cinquena posició i ja és el país més poblat del món, podria fer el sorpasso al Japó el 2026 i a Alemanya el 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona