Economia

El coll d’Ares, bloquejat pels ramaders ripollesos

Compten amb l’ajuda de pagesos de la Catalunya del Nord

Més d’una cinquantena de ramaders han tallat la C-38, al coll d’Ares, que és la via que comunica el Ripollès amb el Vallespir i la Catalunya del Nord. Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, el tall ha començat a les deu del matí i els ramaders preveuen allargar-lo fins les dotze de la nit d’aquest dimecres. La protesta compta amb el suport d’un grup de ramaders del Vallespir. És el cas del Sebastià, de Prats de Molló, qui ha explicat que la seva intenció és donar suport a una protesta que, diu, és “conjunta”.

De fet, pagesos de les dues bandes han signat conjuntament un manifest amb una desena de reivindicacions. “Tenim problemàtiques molt similars”, explica Moret, qui lamenta “la criminalització” que pateix el sector. “N’estem farts”, ha subratllat.

La protesta compta amb pancartes del moviment Revolta Pagesa i del Sindicat Agrícola del Vallespir que encapçalen el tall amb dos tractors a cada costat. I al darrere, una pila de pins cremant procedents de la mateixa zona, al marge de la vintena de tractors que s’hi han concentrat en hora punta.

La greu crisi que pateix el sector “és la mateixa” a banda i banda, expliquen els assistents, que subratllen que seguiran mobilitzats “com a mínim” fins demà a les dotze de la nit per exigir canvis a l’administració. “Hem unit forces”, afirma un dels ramaders Joan Moret, que explica que aquest és un punt estratègic perquè, quan es talla l’AP-7 amb França molts transportistes agafen aquesta via alternativa per intentar continuar la ruta en direcció a Catalunya.

Malgrat tot, aquest matí han quedat atrapats cinc camions i furgonetes i alguns d’ells han optat per girar cua. Un transportista ha explicat a l’ACN que no ha pogut arribar fins a Camprodon passant pel coll d’Ares, però s’ha solidaritzat amb la causa. “Haurem d’esperar”, ha dit. El tall només afecta els vehicles de gran tonatge i transportistes, però als veïns, ciclistes i motoristes, que els deixen seguir el camí.

Els manifestants venen preparats. Han muntat un ’food truck’ per poder proveir-se i venen equipats per passar la nit. “Si hem de dormir al tractor, ho farem”, ha dit Moret. D’altres, en canvi, deixaran temporalment el tall per donar de menjar al bestiar i després tornaran. Així ho explica Sebastià del Vallespir. “Hem de baixar a la nit perquè hi ha feina al mas, però tornarem a pujar demà”. Explica que s’han sumat a la mobilització “per solidaritat” i perquè volen sumar esforços en aquesta lluita.

Aquest migdia han llegit el manifest conjunt amb ramaders del Ripollès i del Vallespir i després han fet sonar esquelles. “Són deu punts, comuns a tot Europa, i sobretot pensant en els pagesos d’alta muntanya”, detalla Moret. La burocràcia, la sequera i l’entrada de productes de fora són algunes de les principals queixes, tal com venen reivindicant aquests últims dies. “Avui és un dia històric”, ha afirmat un dels pagesos que ha llegit el manifest.

“Esperem que Brussel·les obri els ulls, deixi de criminalitzar el sector i deixi de posar pals a les rodes”, ha reblat Moret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona