Economia

economia

Inauguren a Girona el primer centre de recerca centrat en la impressió en 3D

El nou espai, ubicat al Parc Científic i Tecnològic, permetrà enfortir la relació entre la investigació en aquest camp i l’aplicació a les empreses

La Universitat de Girona (UdG) i el centre tecnològic Eurecat han inaugurat conjuntament avui el 3Digital Manufacturing Lab (3DML) al Parc Científic i Tecnològic de Girona. Es tracta d’un nou espai dedicat exclusivament a la recerca i desenvolupament de tecnologia d’impressió 3D, segons informa l’ACN. Tant des de la universitat com des d’Eurecat han subratllat la importància d’aquest nou centre perquè la investigació en aquest camp pugui aplicar-se a les empreses. “Avui posem una llavor que ha de créixer i convertir-se en una infraestructura de país”, ha dit el rector de la UdG, Quim Salvi, que ha destacat la capacitat de “suma intel·ligències” que ofereix el nou centre: “Aquí farem el que fèiem per separat i, per tant, es multiplica”.

El 3Digital Manufacturing Lab, que s'ha posat en funcionament a Girona, ofereix tant a la UdG com a Eurecat la possibilitat de treballar braç a braç en un mateix espai. "Creiem que els ecosistemes territorials d'innovació són extraordinàriament potents", ha explicat el director d'Eurecat, Xavier López, que està convençut que cal "estar presents on passen les coses i no només passen a Barcelona".

"A Girona, hi ha una gran concertació de talent vinculat al sistema d'innovació", ha dit López, que assegura que "Eurecat intenta estar present i aportar valor complementari al qual porten agents tan rellevants com la Universitat de Girona". D'aquesta manera, el director d'aquest centre tecnològic considera que l'aliança amb la UdG els permetrà "generar impacte econòmic i social positiu".

Per la seva banda, el rector de la UdG, Quim Salvi, ha destacat la "suma d'intel·ligències, de tecnologia i de coneixement" d'aquest projecte conjunt, que està convençut que permetrà "sumar esforços i interessos per multiplicar les potencialitats" de la investigació que duen a terme des de la universitat i des d'Eurecat. "D'allò que ja fèiem per separat, ara conflueixen interessos i aliances per poder posar estructures de primer nivell al servei de les empreses".

3DML 

El nou centre de recerca i desenvolupament ubicat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG consta de quatre zones diferenciades ubicades en un mateix pis. Hi ha un laboratori destinat a investigació, una sala per fer formacions i exposicions, una sala de reunions i una oficina de treball rotatiu. El nou espai permetrà oferir un contacte pròxim entre investigadors i empreses interessades en aquesta tecnologia. "Podran venir exposant les necessitats que tenen i se'ls oferirà una solució", detalla Salvi. 

A més, pel que fa al sector universitari, el rector de la UdG ha destacat que la creació d'aquest nou laboratori servirà perquè "les noves generacions de talent creixin amb una formació molt més profunda d'aquesta tecnologia, tant a la universitat com als instituts i a les escoles". "Això generarà riquesa i benestar a la societat creant professionals que s'incorporin al sector", ha afegit. 

Actualment, aquesta tecnologia d'impressió 3D ha avançat molt i ja permet, com assegura el director de l'àrea d'indústria d'Eurecat, Xavier Plantà, "imprimir qualsevol cosa, com material biològic i cèl·lules a paper, càpsules de cafè o peces per automòbils". A més, Plantà ha detallat que es pot imprimir amb tots els materials i fer-ho en qualsevol morfologia "en pols, en fil o en granets, entre d'altres". "No hi ha límits per un dissenyador, amb aquesta tecnologia pots fer el que vulguis", ha afirmat.  

Reptes i democratització de la impressió 3D

La impressió 3D, que evoluciona ràpidament segons detalla Xavier Plantà, "està avançant cap a la productivitat i repetibilitat". "Cada vegada hi ha més màquines, més fiables i més ràpides", explica el director de l'àrea d'indústria d'Eurecat, que trasllada que "el gran repte" és aconseguir produir en sèrie "peces idèntiques i fer-ho de pressa". 

De fet, ja s'està en contacte amb empreses del sector automobilístic per poder-los oferir impressores que els fabriquin segons necessitat les peces que els calen per a la seva cadena de producció. "Això servirà per eliminar els estocs, però també per solucionar problemes de falta de components com els que ha provocat la covid o la guerra d'Ucraïna", diu Plantà. 

Un altre dels aspectes destacats d'aquesta tecnologia és que amb pocs anys s'ha "democratitzat". Des del 2012, quan van prescriure l'exclusivitat de les primeres patents, el cost de les impressores ha passat dels prop de 13.000 euros a uns 300. Aquest escenari posa la tecnologia a l'abast de tothom. "En poc temps hi haurà impressores 3D a tot arreu, potser no a totes les cases perquè s'han de saber fer anar, però segur que a les escoles i als espais públics", diu Plantà.

Més finançament per investigació

A més, Nadal ha reclamat finançament per la investigació: "El sistema català de recerca i universitats té un alt nivell i de prestacions excel·lents i està per damunt del finançament que reben". I ha considerat que "aquest desajust no posa en risc el sistema, però si persisteix sí que li posaria". Per això, el conseller s'ha mostrat convençut amb el fet que "revertir les retallades és un imperatiu polític".

De les noves instal·lacions, ha dit que "la UdG en surt més forta" perquè "no hi ha recerca aplicada sense la bàsica, però la bàsica sense l'aplicada no serveix". En la mateixa línia, l'alcalde de Girona ha destacat que des de l'Ajuntament es donarà suport al nou centre "obert a estudiants i a tothom que vulgui" amb la creació d'una "comissió de treball per tal que la UdG tingui més força a la nostra ciutat". 

Tant el conseller d'Universitat i Recerca, Joaquim Nadal; com l'alcalde de Girona, Lluc Salellas han dit que confien que el jutjat resolgui aviat el concurs de creditors que afecta el Parc Científic i Tecnològic perquè pugui acabar sent exclusivament de la UdG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona