Economia

La Generalitat capta un nou rècord d’inversió estrangera

Acció va atreure l’any passat 94 projectes per valor de 620 milions, la xifra més alta de la sèrie històrica

Les iniciatives, majoritàriament industrials i tecnològiques, han generat 3.464 llocs de feina

La inversió estrangera captada per la Generalitat, concretament per l’agència Acció, adscrita al Departament d’Empresa i Treball, va ser l’any passat de 620 milions d’euros, una xifra que trenca el rècord històric del 2021, ja que el supera en un 1,2%. Segons va explicar ahir en roda de premsa el conseller Roger Torrent, aquests nous aterraments a Catalunya han permès crear un total de 3.694 nous llocs de treball, un 11% més que un any abans, dels quals un 57% són de caire tecnològic. Alhora, també s’han preservat més de 1.500 llocs de treball.

Tant el conseller com el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Albert Castellanos, van destacar que, en línia amb l’objectiu del govern expressat en el Pacte Nacional per a la Indústria, un 85% d’aquestes inversions han estat de tipus industrial, sobretot d’empreses amb origen en països tradicionalment inversors a Catalunya, com ara Alemanya, els Estats Units, França i el Regne Unit, per bé que, segons va aclarir Castellanos, es va ampliant el radi d’atracció i l’any passat es van aconseguir projectes procedents de fins a 28 països, la xifra més elevada de la sèrie històrica, amb un creixement detectat des dels països asiàtics.

Pel que fa a la distribució al territori, es constata que, al marge de l’àrea metropolitana, estan guanyant pes en les preferències dels inversors la zona del Tarragonès i les Terres de l’Ebre. En total, s’han instal·lat projectes en una quinzena de comarques, dos més que el 2021. Entre altres, Castellanos va destacar les inversions de la sud-coreana Iljin, AstraZeneca i Microsoft.

Per Torrent, també és important que un 44% de les empreses que es van instal·lar a Catalunya l’any passat ho fessin per primer cop, mentre que la resta han reinvertit al territori, una combinació “equilibrada” a parer també del secretari Castellanos. Torrent va destacar el paper de les 40 oficines que Acció té repartides per tot el planeta. De fet, un 37% dels projectes materialitzats s’han atret a través d’aquesta xarxa. El conseller va destacar que si bé aquesta captació és important en un context de normalitat, “encara ho és més en una situació complexa com l’actual”, posterior a dos anys de pandèmia i amb un entorn internacional “amb vocació de proteccionisme que dificulta el comerç internacional entre països”. Altres fets que també han alentit els processos inversors, va recordar el conseller, “han estat la guerra a Ucraïna, els preus energètics i la inflació global”. Amb tot, el responsable d’Empresa i Treball va assenyalar l’existència d’un “canvi de paradigma”, que fa que les empreses vulguin ser més a prop dels centres de producció i dels mercats “per superar les disrupcions de les cadenes de valor, sobretot en els productes més crítics”, per la qual cosa el govern “vol aprofitar aquesta tendència a la reubicació a Europa” de moltes companyies, ja que “també contribueixen com a tractors en la transformació cap a la digitalització i la sostenibilitat”.

Castellanos va remarcar el protagonisme dels projectes d’alt valor tecnològic. Així, els sectors més destacats són les TIC i la digitalització industrial, el sector de la química i els plàstics, l’alimentació, la indústria farmacèutica i l’automoció. De cara al futur, Acció té uns 600 projectes en cartera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona