Economia

Unió Europea

Experts consultats pel BCE revisen a l’alça la previsió d’inflació a l’eurozona a curt termini

Eleven una dècima la taxa del 2023, fins al 5,9 %, i tres més la del 2024, que ara situen en el 2,7 %

Els enquestats situen la previsió de creixement del PIB aquest any en el 0,2%, una dècima més

Experts en previsions econòmiques consultats pel Banc Central Europeu (BCE) han revisat a l’alça els pronòstics d’inflació general a la zona euro per al 2023 i 2024, però a la baixa a més llarg termini. També han corregit a l’alça la previsió de la inflació subjacent, que exclou béns més volàtils com l’energia, els aliments, l’alcohol i el tabac.

El BCE ha informat aquest divendres que els experts consultats projecten ara una inflació del 5,9 % aquest any, una dècima més que a l’enquesta anterior (5,8 %). Per a l’any que ve preveuen una taxa del 2,7%, tres dècimes més (2,4 %), i del 2,1% el 2025.

L’entitat explica que aquesta revisió a l’alça respecte dels càlculs anteriors reflecteix canvis corresponents a les expectatives d’inflació subjacent. “Reflecteixen principalment per la combinació de resultats de dades recents, efectes indirectes esperats més forts i amplis de l’evolució dels preus de l’energia i una previsió de creixement de salaris més elevada”, assenyala.

Malgrat l’increment de la previsió per als pròxims dos anys, els experts revisen a la baixa la inflació a llarg termini –el 2027- i preveuen que se situï en el 2,1%, una dècima menys que la prevista a la quart trimestre de 2022 (2,2 %).

També augmenta el pronòstic de la inflació subjacent per al 2023, que passa del 3,9 % de l’enquesta del quart a un 4,4 %, cinc dècimes més, i el 2024, que augmenta dues dècimes del 2,6 % al 2,8 %. Per al 2025 els experts preveuen una taxa del 2,3 % i a llarg termini –2027– revisen la xifra una dècima a la baixa, del 2,1 % al 2 %.

Pel que fa a les previsions de creixement, els experts calculen una lleugera revisió a l’alça per a aquest any i situen l’augment del PIB el 2023 en el 0,2%, una dècima més respecte a l’anterior enquesta (0,1 %), però lleugerament a la baixa per al 2024, de l’1,4 %, dues dècimes menys (1,6 %). Per al 2025 calculen que el creixement serà de l’1,7 % i a llarg termini, de l’1,4 %, igual que en l’enquesta anterior.

El experts consultats pel BCE rebaixen lleugeramentels seus pronòstics d’atur fins al 2027. Ara preveuen que la zona de l’euro tindrà una taxa d’atur del 7 % el 2023 (7,1 % a l’anterior enquesta), del 6,9 % el 2024 (7 %), del 6,7 % el 2025 i del 6,4 % el 2027 (6,6 % en l’enquesta anterior).

El banc central ha realitzat l’enquesta entre el 6 i el 12 de gener d’aquest any i ha rebut 58 respostes d’experts d’institucions financeres i no financeres de la Unió Europea (UE).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA