Economia

Unió Europea

La inflació a l’eurozona cau per tercer mes consecutiu

La taxa se situa en el 8,5% al gener, set dècimes menys que al desembre

Espanya es manté amb l’Índex de Preus de Consum (IPC) més baix de la Unió Europea (5,8 %)

La inflació al conjunt de l’eurozona ha caigut per tercer mes consecutiu aquest gener i s’allunya cada cop més del rècord històric del 10,6 % registrat a l’octubre, cosa que alimenta les esperances que la pujada de preus hagi tocat sostre. L’Estat espanyol té la taxa més baixa de la Unió Europea (UE): 5,8 %.

Segons les dades provisionals publicades aquest dimecres per l’Eurostat, l’oficina d’estadística comunitària, els preus als països de la zona euro s’han incrementat un 8,5 % en termes interanuals, set dècimes menys respecte al desembre (9,2 %). Però malgrat que la rebaixa és notable, la taxa encara es manté per sobre la del gener de l’any passat, quan la inflació era del 5,1%.

La inflació subjacent, la que no té en compte els components més volàtils com l’energia i els aliments no processats, manté la tendència a l’alça. Segons l’Eurostat, la variació d’aquest índex ha repuntat una dècima al gener, fins al 7%, marcant d’aquesta forma un nou rècord històric. Si s’hi inclouen també els preus de l’alcohol i el tabac, la dada es manté en el 5,2 %.

El principal component inflacionari continua sent l’energia, que durant el gener s’ha encarit un 17,2% en termes interanuals. La taxa, però, és vuit punts més baixa en comparació a la registrada al desembre, del 25,5%. Els aliments, l’alcohol i el tabac, en canvi, segueixen pujant de preu. Al gener, aquests s’han encarit un 14,1%, tres dècimes més respecte a la taxa del desembre.

Pel que fa als béns industrials, la variació interanual al gener ha estat del 6,9%, cinc dècimes més en comparació al desembre, mentre que en el cas dels serveis s’ha situat en el 4,2%, dues dècimes menys.

En termes intermensuals, en canvi, gairebé totes les categories de productes s’han abaratit. El preu de l’energia al conjunt de l’eurozona s’ha reduït en un 0,9% entre desembre i gener. En el cas dels béns industrials, la caiguda ha estat de l’1,8%, i en els serveis del 0,2%. L’única excepció són els aliments, el tabac i l’alcohol, que entre desembre de 2022 i gener de 2023 s’han encarit un 1,4%.

Pel que fa a Espanya, l’Índex de Preus de Consum (IPC) durant el primer mes de l’any s’ha incrementat en tres dècimes, fins al 5,8%. No obstant això, la taxa registrada a l’Estat és, un cop més, la més baixa al conjunt de la UE, si bé Luxemburg té la mateixa taxa aquest gener. Els preus en termes intermensuals s’han reduït cinc dècimes a l’Estat, lleugerament per sobre la mitjana de l’eurozona (-0,4%).

Letònia és el país de la zona euro amb la taxa d’inflació interanual més alta, del 21,6 %, 9 dècimes més que al desembre, seguida d’Estònia (18,8 %, +1,3 %) i Lituània (18,4 %, -1,6%).

Quatre de cada deu aliments s’han encarit més d’un 30% durant l’últim any, segons Facua

El 40 % dels aliments s’ha encarit més d’un 30% durant l’últim any. Així ho constata un estudi de l’associació de consumidors Facua, que ha comparat el preu de més de 507 productes en nou cadenes de supermercats entre aquest gener i el mateix mes de l’any passat.

El que més ha pujat de preu ha estat l’oli, fins a un 47,4%, seguit de la llet i els làctics (+34%), la carn i el peix (+24,2%), les begudes (+23,5%), els productes de la neteja i higiene personal (+19,3%), les fruites i verdures (+17,7%) i la pasta, els llegums i l’arròs (+12,2%).

De mitjana, el preu dels aliments ha pujat un 24,2%.

L’anàlisi també detalla que una trentena de productes –sobretot fruites i verdures- han baixat de preu.

L’associació ha detectat quinze casos de reduflació, és a dir, aquells en que el fabricant ven una menor quantitat de producte al mateix preu o fins i tot superior al que tenia fa un any. Entre els casos hi ha les patates Ruffles de pernil, els cereals Nestlé Fitness o el gel corporal Sanex.

L’anàlisi s’ha fet als supermercats Dia, Hipercor, Alcampo, Aldi, Lidl, Eroski, Carrefour, El Jamón i MAS. Mercadona no s’hi ha inclòs perquè no publica catàlegs de preus.

Facua ha assenyalat que l’estudi posa de manifest “una vegada més” la necessitat que el govern espanyol apliqui un topall al preu d’alguns aliments bàsics. L’associació assegura que aquesta mesura es pot adoptar seguint els criteris que estableix l’article 13 de la llei de comerç del 1996.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA