Economia

Pescadors i govern diuen prou a Madrid i Brussel·les

El pla pesquer actual no s’adequa a la realitat catalana i el sector i la Generalitat demanen a l’Estat una normativa específica per a la Mediterrània

Reclamen més marge de temps a Europa

Els pescadors ja no poden més i han dit prou a l’Estat i a la UE. Volen salvar el sector i, per això, les comunitats pesqueres, els ajuntaments i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, es van congregar ahir a la llotja d’Arenys de Mar per reclamar a les institucions espanyoles i europees que tinguin presents les peculiaritats de la pesca mediterrània i que les polítiques s’adeqüin a la realitat del sector. La pesca del Principat es troba en una situació límit a causa de les restriccions de les normatives comunitàries i estatals, amb referent atlàntic, allunyat de la pesca mediterrània.

El pla plurianual de la UE i les normatives espanyoles, que imposen retallades de les jornades i regulen la potència dels motors, afecten negativament les arts de pesca com l’arrossegament i l’encerclament i posen contra les cordes la pesca del país. Per això, la Generalitat demana al govern espanyol un pla d’acció estratègic que comprengui la flota pesquera del Principat, i també les característiques econòmiques, socials i biològiques de l’ecosistema. “Cal que l’Estat espanyol tingui una visió per a la pesca mediterrània, de la mateixa manera que la tenim nosaltres”, va dir la consellera Jordà. D’altra banda, el sector es queixa que, tot i l’adaptació als canvis, se li imposen unes mesures basades en unes característiques molt diferents de la pesca catalana. “Demanem que se’ns reconegui la feina feta i la singularitat de la nostra activitat”, va afirmar el president de la federació de confraries, Antoni Abad.

L’objectiu és aturar el retrocés d’un sector clau per a l’alimentació dels ciutadans que en 20 anys a Catalunya ha viscut una davallada de més de la meitat de la flota pesquera, passant de 1.358 embarcacions a 641 (212 d’arrossegament). Això ha fet que un port com el de Vilanova, que ha passat de 90 embarcacions a 53, s’hagi situat com a segon port pesquer català, perquè els altres han tingut una caiguda més gran.

LA XIFRA

717
embarcacions de pesca
ha perdut Catalunya en els últims 20 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona