Economia

El govern promet un pressupost “expansiu” per pal·liar els efectes de la crisi a Catalunya

El sostre de despesa creixerà “com mai ho havia fet”, fins als 33.113 milions, un 10,3% més

Els ingressos per bestretes i liquidacions pugen 4.304 milions

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va anunciar ahir un pressupost “expansiu” per al 2023, per als quals la Generalitat ha acordat fixar un sostre de despesa no finalista i no financera de 33.113 milions d’euros. Segons va explicar el responsable econòmic del govern durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, aquesta xifra representa un increment del 10,3% sobre la de l’exercici en curs, i equival a elevar-la en 3.098 milions en termes absoluts. Giró va confirmar que els comptes “creixeran com fa molt de temps que no creixien”, i que, de fet, es tracta de l’increment més important des de l’inici de la crisi del 2008. Segons va dir, les xifres responen a la voluntat del govern de “pal·liar els efectes sobre els ciutadans de la crisi econòmica, la social, la inflació i la pujada dels tipus d’interès”. El conseller creu que, malgrat la inflació superior al 10%, que delmarà l’economia, “hi haurà marge per fer polítiques públiques”.

El responsable econòmic va descabdellar els càlculs que donen les xifres que determinaran el pressupost de l’any vinent. Entre aquestes, va destacar el fet que les negociacions del govern català amb Madrid han aconseguit que el topall de dèficit s’ampliï al 0,3% del PIB i no sigui del 0,1%, que era el que el govern espanyol pretenia d’entrada.

Per configurar el sostre de despesa, la Generalitat compta amb les bestretes de l’Estat sobre la previsió d’ingressos tributaris del 2023, i també amb les liquidacions d’aquestes bestretes del 2019, després de comprovar el comportament de la recaptació. A tot plegat cal afegir-hi la previsió dels tributs propis de la Generalitat i els cedits.

Quant a les bestretes, Giró va informar que augmentaran en 2.323 milions, un 11% més, fins als 23.380 milions. Alhora, la liquidació serà positiva en 1.980 milions. En total, els ingressos de bestretes i liquidacions seran 4.304 milions superiors als del pressupost d’enguany. Hi haurà, però, “un element que restarà”, i és la liquidació del 2008, que, pel fet de ser molt negativa, es torna fragmentada a raó de 125 milions anuals.

Impostos propis i cedits

L’escenari per als ingressos per impostos propis és un xic inferior al del 2022. Giró ho va justificar perquè l’any passat es va decidir, en vista de “la realitat social i econòmica”, de no aplicar l’increment de l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles. D’aquesta manera, es deixaran d’ingressar 40,6 milions i es reduirà la xifra total prevista de recaptació per tributs propis a 369 milions. Finalment, els impostos cedits s’incrementaran en 421 milions i fan que la xifra global dels impostos, propis i cedits, creixi un 8,1%, és a dir, 380,9 milions.

Altres ingressos seran inferiors, per circumstàncies com ara el fet que l’any passat l’Estat va retornar 500 milions per una aplicació indeguda de l’IVA, una quantitat que enguany no arribarà, com passarà amb el 16 milions del copagament d’uns serveis sociosanitaris. Altres tisorades a la xifra vindran, per exemple, dels interessos del deute, 743 milions, i de fons no departamentals.

Quan li van preguntar si veia justes les quantitats que l’Estat atorga a Catalunya, Giró va ser contundent: “El que voldria és fer un pressupost de 50.500 milions, que és el que ens pertocaria.”

LA FRASE

Si la guerra a Ucraïna acabés aviat, ja tindríem una bona part de la crisi resolta
Jaume Giró
conseller d’economia i finances de la Generalitat

CUP, comuns i enguany també PSC, possibles aliats

Giró va informar que està iniciant converses amb diversos grups de l’oposició, concretament amb la CUP, els comuns i fins i tot amb el PSC, amb qui es reunirà aquesta mateixa setmana, amb l’objectiu d’assolir un acord que permeti aprovar el pressupost. El conseller, que no va voler avançar cap detall de les negociacions, va admetre que “amb uns serà més fàcil que amb els altres”, però que “la voluntat inequívoca del govern és obtenir un suport suficient”. El titular d’Economia espera “generositat i responsabilitat” per part dels seus interlocutors, per tal que el projecte de pressupost es pugui aprovar amb prou temps perquè sigui aplicat l’1 de gener i “permeti començar amb tota velocitat les polítiques públiques que fixarà cada departament”. A més de felicitar-se perquè el pressupost del 2022, pactat amb els comuns, “ha anat molt bé”, Giró es va mostrar optimista perquè enguany hi ha “un bon calendari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA