Economia

L’hostaleria gironina, a punt de tancar un estiu històric

Després d’haver millorat al juliol les xifres de pernoctacions i visitants del 2019, els primers números de l’agost també són positius

Ara esperen allargar la feina fins ben entrada una tardor incerta

El sector turístic de les comarques gironines està en procés de millorar els registres de rècord de la temporada del 2019, abans del dur sotrac de la pandèmia. En espera d’acabar de tancar els registres d’activitat de l’agost, el vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Jaume Dulsat, destaca que “tant al juny com al juliol i la primera quinzena d’agost, en general, els establiments han estat per sobre de les xifres de visitants i pernoctacions” de fa tres anys. I també a l’interior i al Pirineu, on cada cop més l’estiu també és temporada alta.

En termes globals, la portaveu de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, Marina Figueras, destaca que la Costa Brava s’ha mogut entre un 80% i un 85% de mitjana durant els dos mesos, amb puntes d’un 98% a l’agost a la Costa Brava Centre, segons la gerent de l’agrupació comarcal, Judit Lloberol. Les estades mitjanes, en molts casos, han estat més curtes, però el problema s’ha compensat amb més rotació i encaixant les noves reserves sobre la marxa. A l’interior i a Girona ciutat, Figueras ha situat també els percentatges durant la primera meitat d’agost per sobre del 75%, en molts casos superiors a la tònica estival prepandèmica.

Els perfils, diversos

Més pes del públic internacional al juliol i més catalans i espanyols a l’agost. A Lloret, destinació amb força més estrangers fins al 2019, el públic de proximitat va salvar el 2020 i el 2021, i aquest any han respost en paral·lel als estrangers. L’absència de russos i la recuperació insuficient de britànics a finals de juliol s’havia compensat amb escreix amb més italians, suïssos, belgues o neerlandesos. I els francesos s’havien gairebé doblat respecte al volum del 2019.

Apartaments plens

Entre els allotjaments alternatius als tradicionals hotels, cal destacar també el paper excel·lent que han fet els apartaments i habitatges de lloguer turístic. Segons l’enquesta que l’Associació Turística d’Apartaments ha fet entre els seus associats –amb 13.000 unitats  dels  190.000 llits, més de la meitat de places, que estimen que hi ha en totes les comarques gironines–, han assolit un 93% d’ocupació mitjana a l’agost, després d’un bon juliol per sobre d’un 80%.

I des de l’Associació de Càmpings de Girona, el president, Miquel Gotanegra, coincidia que ha estat una “molt bona temporada”, al voltant d’un 90% en la majoria de casos. Malgrat això, es mostrava partidari de deixar reposar el balanç uns dies, per comptar-hi també el setembre i l’inici de la tardor, dins de la filosofia de desestacionalització que hi computa des de Setmana Santa fins com més tard millor.

Perspectives al setembre

Tant apartaments com càmpings esperen mantenir l’activitat fins ben entrat l’octubre. I Lloberol, des del Grup Costa Brava Centre, avança que les perspectives a curt termini, durant el setembre, són les de mantenir un 75%, amb públic sènior, un segment que en els últims anys ja funcionava i que aprofita la flexibilitat de temps lliure per trobar altres actius, com ara menys massificació, preus més competitius i temperatures més fresques.

Malgrat l’avançament de l’inici del curs escolar a demà dilluns –en el cas de primària–, un detall que amoïnava força tots els gremis al juny, la sensació és que les reserves continuen arribant a bon ritme. Tots els establiments s’han acabat habituant a treballar amb un horitzó més curt, i és que la portaveu de la Federació d’Hostaleria admet que “les reserves d’última hora cada cop pesen més”.

LA XIFRA

98
per cent
d’ocupació han assolit els locals de la Costa Brava Centre en alguns moments aquest agost.
93
per cent
és la dada d’ocupació d’apartaments turístics a l’agost dels associats a l'ATA, que representa 13.000 habitatges dels 190.000 llits que estimen que hi ha a la demarcació d'aquesta tipologia, més de la meitat de places del total.

Massa gent també és un problema

L’hostaleria, en general, respira per ara, però no amaga la preocupació fins que tanquin “els balanços finals amb els costos afegits, increments de preus i augments dels subministraments”, a banda dels crèdits ICO que molts negocis arrosseguen des de la pandèmia. I la bona resposta de públic, per massa bona, també neguiteja per “la sobresaturació de la destinació”, amb “problemes importants d’aparcament als pobles costaners de platja, com ara Calella, Llafranc, Tamariu o Begur”, indica Judit Lloberol, de Costa Brava Centre, que també afecten Lloret o Blanes. Altres inquietuds del sector són la problemàtica amb els talls de subministrament elèctric a Platja d’Aro o Palafrugell, i el fet que molts visitants són de dia, amb vehicle privat o bus, que van de “pícnic i no consumeixen als locals de la zona”, destaquen a Costa Brava Centre. També ha estat un estiu marcat per la falta de personal format per al servei, i a banda de l’oferta formativa creuen que caldrà apujar tarifes i preus per poder dignificar salaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA