Economia

Unió Europea

Ribera afirma que França veu el Midcat “diferent” ara que Europa busca reduir la dependència del gas rus

L’Estat espanyol i Portugal treballen en l’acord amb Brussel·les per topar el preu del gas al mercat elèctric

El preu de la llum baixa un 5,63% aquest dijous (190,77 euros/MWh) però és més del doble que fa un any

La vicepresidenta quarta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha apuntat aquest dimecres que el punt de vista de França amb el projecte de gasoducte Midcat pot ser ara més favorable que en el passat davant les tensions del mercat energètic provocades per la guerra a Ucraïna.

En la seva intervenció a la Reunió Anual del Cercle d’Economia, Ribera s’ha referit al MidCat, un projecte que planteja la connexió entre la xarxa de gas d’Espanya i França mitjançant la construcció de canonades des d’Hostalric (la Selva).

La ministra ha considerat que França veu “de manera diferent” el desenvolupament del projecte d'interconnexió gasista a través de Catalunya ara que la meitat del seu parc nuclear està aturat i es veu obligat a importar electricitat “les 24 hores del dia”. “És veritat que França està vivint els problemes de manera totalment diferent. Sempre s’ha resistit [al Midcat], però ara té el 50 % del parc nuclear aturat i necessita del suport dels seus veïns”, ha assegurat la ministra. 

Segons ella, fins ara “no hi ha hagut demanda a l’altre costat” dels Pirineus, però l’actual context de tensió per la invasió russa d’Ucraïna i la necessitat de reduir la dependència energètica de Moscou, ha demostrat que la xarxa de gas “és clarament insuficient”. “Molts actors tindran interès per impulsar la decisió per part de França”, ha dit.

Ribera ha indicat que perquè el projecte tiri endavant cal “que sigui una decisió coordinada amb França” per no trobar-se amb “un carrer sense sortida” un cop arribats als Pirineus. “No pot ser que la construïm fins als Pirineus -aquest gasoducte va quedar frenat a Hostalric- i que a partir d’aquí sigui un atzucac”, ha afegit. 

A més, ha reclamat que si aquesta infraestructura gasista ha de garantir el subministrament energètic a Europa, cal que el finançament sigui compartit a la Unió Europea. “Seguretat de subministrament de tercers, finançament de tercers”, ha reblat.

També ha apostat perquè aquesta infraestructura es faci tenint en compte “la vida útil de la infraestructura” a 20 o 30 anys vista i estigui preparada per al transport de gasos renovables.

La vicepresidenta espanyola ha afirmat que l’Estat està en millor posició que altres països per prescindir dels combustibles fòssils que venen de Rússia. En aquest context, ha reivindicat la unitat de la  UE per prendre decisions esglaonades de pressió a Moscou que propiciïn el final de la guerra.
“Comencem amb el carbó, després amb el petroli i potser més endavant amb el gas”, ha comentat. 

D’altra banda, la ministra ha assegurat que l’Estat espanyol treballa en “ajustaments tècnics” amb Portugal per introduir un límit al preu del gas que se solucionaran de manera “molt ràpida”.

El MWh, un 5,63% més barat aquest dijous

Redacció

El preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista se situarà aquest dijous en els 190,77 euros el megawatt hora (MWh), un 5,63% menys que aquest dimecres, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE).

La franja horària més cara serà de les nou a les deu de la nit (225,14 euros/MWh) i la més econòmica de les quatre a les cinc de la tarda (157,24 euros/MWh).

Malgrat aquest descens, el preu mitjà de l’electricitat duplica el del primer dijous de maig de 2021, quan el megawatt hora es va pagar a 73,11 euros de mitjana.

No obstant això, el preu mitjà d’aquest dijous és un 28% més baix que fa un mes, quan era de 265,02 euros/MWh.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona